De banar väg för den unika hästsportsgrenen

Arbetet med en ny tränings- och tävlingsarena för islandshästar är i full gång. Nu söker föreningen Austur samarbetspartners för sin ovalbana – för att snart kunna påbörja anläggningen i praktiken.

Klubben Austur arrangerar tävlingar med islandshäst i olika discipliner – allt ifrån de olika gångartsgrenarna till dressyr, trail och distans. Men klubben innebär också mycket gemenskap, menar Therese Sonehag och Zenita Strandänger. Här syns de med Therese häst Garri, vid Zenitas stall på Själsö.

Klubben Austur arrangerar tävlingar med islandshäst i olika discipliner – allt ifrån de olika gångartsgrenarna till dressyr, trail och distans. Men klubben innebär också mycket gemenskap, menar Therese Sonehag och Zenita Strandänger. Här syns de med Therese häst Garri, vid Zenitas stall på Själsö.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-11-01 12:05

För en dryg månad sedan beslutade Leader Gute/Lokalt ledd utveckling att bevilja pengar till förstudien för att etablera en ovalbana och ny mötesplats för islandshästsporten på Gotland.

Banan är en förutsättning för att kunna träna inom flera av grenarna som är unika för just islandshästar, och för att hålla tävlingar på ön.

Men allt kan inte ske på en gång, och det är viktigare att man påbörjar bygget av enbart ovalbanan, menar Zenita Strandänger, ordförande i Austur Islandshästförening. 

– Vi tänker oss det här lite som ett legobygge där man tar en bit i taget, berättar hon.

Men det finns några förutsättningar, eller önskemål, när man ska hitta placeringen av banan. Visbytravet, Grönt centrum i Roma och Suderbys ridklubb i Sjonhem, är några platser som man tittat på. Stora ytor med parkeringsplatser, men också möjlighet att boxa upp hästar och andra faciliteter som underlättar hästverksamheten, står högt på önskelistan.

När man bestämt sig för en plats, kan man dessutom börja söka mer finansiering, som EU-bidrag via exempelvis Allmänna arvsfonden. 

– Vi hoppas att ett samarbete ska vara spikat vid årsskiftet, eller strax efter. Men vi kommer kanske få gå in med en del själva också, så har man i alla fall gjort på andra håll, säger Therese Sonehag, projektledare inom Austur.

Både hon och Zenita Strandänger tror att etableringen kan få goda synergieffekter för besöksnäringen på Gotland, eftersom man kan hålla tävlingar på både nationell och internationell (nordisk), nivå.

Att anlägga en ovalbana kan komma att kosta upp emot tre miljoner kronor beroende på placering och vilka befintliga faciliteter som finns.

Klubben har haft en del möten, bland annat med regionen, men ingenting är klart än vad gäller placeringen av den framtida ovalbanan på Gotland.

– Om det finns någon därute som har en idé, kanske vill samverka, får man gärna höra av sig till oss, säger Zenita Strandänger.

När kan själva ovalbanan vara på plats, så att ni kan börja träna och tävla?

– Baserat på andra man pratat med så brukar det ta två till tre år. Så vi tror att det kan stå klart om två år. Gotlänningar är effektiva, haha.

I ansökan för Leaderprojektet har man bland annat belyst sin ungdomsverksamhet, och utvecklingspotentialen som finns. De senaste åren har andelen ungdomar i Austur ökat. I dag är en fjärdedel av klubbens cirka 200 medlemmar 20 år och yngre.

En ny tränings- och tävlingarena skulle även kunna bli den mötesplats som saknas, för att utveckla ungdomsverksamheten ytterligare, berättar Zenita Strandänger.

Men också för många andra av de aktiva, oavsett nivå.

– Vi har flera duktiga tävlingsryttare på Gotland som deltagit i stora mästerskap, men också många av fritidsryttarna som gärna är med på våra träffar och engagerar sig i våra projekt inom exempelvis avel, säger Zenita Strandänger.

I förhållande till hur många människor som bor på Gotland, finns det relativt många islandshästar på ön – uppskattningsvis 300 stycken.

– Jag tror att siffran är runt 30 000 i hela landet. Det är den tredje vanligaste rasen i Sverige. Islandshästen är stark och arbetsvillig, och kan gå ute året runt, säger hon och klappar på Garri – den 21-årige trotjänaren som hunnit bygga en ordentlig pälskostym inför vintern.

Unik bana för unik ras

Det är lite speciellt att rida islandshäst, jämfört med andra raser eller korsningar. Islandshästsporten utgår från islandshästens särskilda gångarter, tölt och flygande pass. Tävlingar gäller gångarternas framförande, och ofta rider man flera samtidigt på banan.

Projektstödet, som är på drygt 300 000 kronor, plus en hög andel insats i form av ideell tid, möjliggör att föreningen anlita en projektledare som genomfört ett liknande projekt inom Leader Kustlandet, Mönsterås Horse Arena. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!