IVO har inte kunnat granska coronavården av äldre

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar att alla regioner har brustit i coronavården av äldre. Men Gotlands hantering har de inte kunnat granska.

Marica Gardell, socialdirektör på Region Gotland, säger att samtliga boende som behövt läkarkontakt har fått det.

Marica Gardell, socialdirektör på Region Gotland, säger att samtliga boende som behövt läkarkontakt har fått det.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-12-12 08:32

DOKUMENT

IVO har granskat om äldre som bor på särskilt boende har fått vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19. Myndighetens bedömning är att ingen region i landet har tagit sitt fulla ansvar för individuell vård och behandling och konstaterar allvarliga brister. Till exempel visade tillsynen att upp till 20 procent inte har fått individuella läkarbedömningar och mycket få har fått fysiska läkarbesök. Detta har väckt kritik och debatt i hela landet.

Granskningsperioden var från februari till 1 juni. På grund av den låga smittspridningen på Gotland under den perioden har IVO inte kunnat göra någon fördjupande tillsyn på regionens särskilda boenden. Det har med andra ord inte varit möjligt att göra en bedömning om till exempel närstående gjorts delaktiga, om äldre fått vård och behandling utifrån behov eller om det funnits tillgång till läkare. Men Region Gotland menar att kraven har uppfyllts.

– Redan när vi hade första smittan på ett särskilt boende kopplades läkare och sjuksköterska in, och det har vi fortsatt med. Hela tiden har boende fått läkarbedömning vid behov, säger Marica Gardell, socialdirektör vid Region Gotland.

Har de boende behövt sjukhusvård har de fått det, enligt Marica Gardell. Det finns också de som insjuknat i covid-19 och avlidit på sitt boende.

– Det är upp till den enskilda och anhöriga att göra en bedömning om man vill vara kvar i sitt hem eller åka till lasarettet när man är i livets slutskede. Det är inte alltid man åker till sjukhus för palliativ vård, generellt när man bor på ett särskilt boende är det också där man har sin sista tid. Medarbetare och läkare ser till att personen får smärtlindring och all hjälp den behöver, säger hon.

IVO har gett hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland i uppdrag att senast 15 januari 2021 redovisa hur man arbetar med smittspridningen nu. Myndigheten vill veta om individuella medicinska bedömningar görs när en person på ett särskilt boende blir sjuk, om patient och närstående är delaktiga och om vården följer regler vid ställningstagande till behandlingsbegränsningar. Redan nu säger Region Gotland att allt detta görs, och att gällande regelverk följs.

– Samarbetet med hälso- och sjukvården har fungerat väldigt bra, säger Marica Gardell. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!