Ansågs inkompetent – nu vill han bli tandläkare igen

I samtliga fall som Ivo granskade hittade man brister. Men mannen hann själv återkalla sin legitimation, innan fallet kunde prövas. Nu vill tandläkaren tillbaka till yrket.

Tandläkaren – eller före detta tandläkaren – i fråga har varit aktiv på Gotland under många år.

Tandläkaren – eller före detta tandläkaren – i fråga har varit aktiv på Gotland under många år.

Foto: TT/Grafik: Felix Wedjesjö

Gotland2023-03-06 07:02

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, utredde tandläkaren i fråga efter en anmälan från Region Gotlands tandsvårdschef.

Man hämtade in tio patientjournaler inklusive röntgenbilder – och fann brister i samtliga fall. IVO bedömde att mannens behandlingar ”vid ett stort antal tillfällen har skett i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet”, samt att han har ”uppvisat stora kompetensbrister i sin yrkesutövning som tandläkare”.

Enligt en anonym branschkollega har personen i fråga redan orsakat omfattande merjobb för andra tandläkare.

Men kanske framförallt en hel del lidande för de felbehandlade patienterna.

– Tandvårdsskadorna kan innebära problem med att tugga och också ge upphov till smärtor. Mycket rehabilitering behövs, berättar kollegan.

Ivo var tydlig i sitt besked: Man rekommenderade att mannens tandläkarlegitimation skulle återkallas.

Detta avgörs av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som också fattade ett sådant beslut – men inte med hänvisning till Ivos granskning eller någon annan kritik.

Tandläkaren hann nämligen skicka in en egen ansökan om att bli av med sin legitimation, med hänvisning till att han redan hade lagt ner sin klinik. En sådan ansökan ska alltid godkännas, såvida det inte finns särskilda hinder.

Därför tog HSAN sitt beslut utan att ens pröva ”de omständigheter som Ivo lagt till grund för anmälan”.

Detta kan i sig komma att få konsekvenser. Bara ett halvår efter ärendet avgjordes har tandläkaren nämligen ansökt om att återfå sin yrkesbehörighet.

Ärendet är för närvarande under utredning hos HSAN. Nämnden skriver i ett mejl att en avgörande faktor är ”varför legitimationen återkallades i första taget” – och detta hade alltså, i officiell mening, inget med någon kritik eller granskning att göra.

Samtidigt, fortsätter HSAN, begär man ”normalt in ett yttrande” från Ivo – vars ståndpunkt i så fall skulle få inflytande ändå.

I ett mejlsvar betonar mannen själv att han aldrig fick sin legitimation indragen, utan att han ”lämnade in den själv”.

Han ifrågasätter också Ivos arbete, då de bara tittat på tio av de tusentals behandlingar han påstår sig ha genomfört. HSAN kommer ”knappast tycka det är rättssäkert”, enligt mannen.

Slutligen berättar han att planen – i det fall en ny legitimation utförs – inte är att bedriva mer verksamhet på Gotland.

Hur HSAN bedömer den nya ansökan återstår att se.
Hur HSAN bedömer den nya ansökan återstår att se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!