J-E Nilsson slipper böter för brott mot insiderlagen
Gotlandsbolagets styrelseordförande och storägare Jan-Eric Nilsson slipper böta för brott mot insiderlagen. Han hade rapporterat köpet av 900 A-aktier en dag för sent till Finansinspektionen.Affären borde enligt reglerna om brott mot insiderlagen ha föranlett en straffavgift på 15 000 kronor.
Den 8 januari 2001 anmälde Jan-Eric Nilsson till finansinspektionen att Trojaborg AB den 21 december hade förvärvat 900 A-aktier i Gotlandsbolaget. Han anmälde också den 17 januari 2002 att Trojaborg den 4 december 2001 hade köpt 300 A-aktier i Gotlandsbolaget. Anmälan om den affären gjorde Jan-Eric Nilsson den 16 januari.
Trojaborg ägs till en tredjedel av Jan-Eric Nilsson och till två tredjedelar av hans syster Ann-Marie Åström. Syskonen sitter båda också i styrelsen för Gotlandsbolaget (Rederi AB Gotland).
<span class=MR>Störningar i postgången</span>
När det gäller köpet av 300 A-aktier så skedde detta den 21 december, fredagen omedelbart före jul och den 8 januari 2002 inföll omedelbart efter jul- och nyårshelgerna. Jan-Eric Nilssons enda förklaring till att han anmält affären för sent var att det "måste ha varit störningar i postgången" till följd av julhelgen.
När det gäller köpet av 300 A-aktier så gjordes anmälan också om denna affär för sent. Här ges följande förklaring. I november 2001 kontaktades Ann-Marie Åström av Finansinspektionen. Anledningen var bristande överensstämmelse av Trojaborg AB:s innehav av A-aktier i Gotlandsbolaget jämfört med det registrerade innehavet i finansinspektionens insynsregister.
<span class=MR>Administrativt misstag</span>
I ett fax gav Ann-Marie Åström svaret att den bristande överensstämmelsen berodde på ett administrativt misstag.
Efter köpet av 900 A-aktier den 21 december så tog finansinspektionen i januari åter upp frågan om att uppgifterna i insynsregistret inte stämde.
Det vill säga samma fråga som man hade utrett i november 2001.
Då fick inspektionen besked om de 300 A-aktierna som köptes den 4 december.
Jan-Eric Nilsson beklagade att anmälan kommit in "något för sent".
Men detta berodde på att han inte fick kännedom om köpet av de 300 A-aktierna förrän den 15 januari 2002.
Mot bakgrund av att förseningarna hade sin grund i omständigheter som Jan-Eric Nilsson inte kunnat råda och med tanke på att köpen bara omfattat 900 A-aktier för 117 760 kronor respektive 300 A-aktier för 34 724 kronor, så ansåg han att man skulle kunna efterskänka böterna.
Finansinspektionen gick också på den linjen. Man efterskänkte böterna på 15 000 kronor eftersom den aktuella anmälan om köpet av 900 A-aktier bara lämnades in en dag för sent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!