Ja- och nej-anhängare debatterade EMU-frågan på SSU-seminarium

Den 14 september ska svenska folket ta ställning till om Sverige ska vara med i EMU.
Ett bra beslut fordrar kunskap.
I lördags lät socialdemokraternas unga en ja-sägare och en nej-sägare ge sina synpunkter på valutaunionen.

Gotland2003-01-27 04:00
Vad händer om Sverige går med i EMU - och vad händer om vi inte gör det?
Vad händer med räntan, med priserna, med skatterna? Vad händer med välfärden? Det är vanliga frågorna som dyker upp i diskussionerna om Sverige ska gå med i EMU eller om vi ska välja att stå utanför. Det var också frågor som lyftes fram när Unga (s) och SSU arrangerade ett seminarium om saken i lördags. För att få både kunskap och olika infallsvinklar lät man först Susanne S:t Clair, adjunkt i rättsvetenskap, förklara vad EMU egentligen är och sedan fick en ja- och en nej-sägare förklara sina ställningstaganden.
<span class=MR>Gav två skäl emot</span>
Jörgen Olsson från SSU:s förbundsstyrelse säger nej till EMU. Han gör det huvudsakligen av två skäl:
­ Dels handlar det om den demokratiska aspekten, för vilken möjlighet till insyn och påverkan får vi med EMU? Dels handlar det om att jag känner en oro inför konsekvenserna. I Sverige har vi lyckats ha både en låg arbetslöshet och en låg inflation, det är inte säkert att vi kommer att kunna hålla fast vid den linjen om vi går med i EMU, säger Jörgen Olsson.
EU-parlamentarikern Göran Färm, däremot, tänker rösta ja till EMU och han gör det framför allt för ekonomins skull:
­ EMU vore nyttigt för Sveriges ekonomi, ett medlemskap skulle skapa tilltro till vår ekonomi. Sveriges ekonomiska styrka är inte given för alltid. Vi kan drabbas av misstro och kriser och företag investerar helst i länder med trygga ekonomier.
<span class=MR>"Viktigt att vi håller ihop"</span>
Men Göran Färm säger också ja av politiska skäl:
­ I samband med EU:s utvidgning är det viktigt att vi håller ihop Europa. Vi kommer att förlora en del av vår ekonomiska makt, vi kommer inte att kunna höja och sänka räntan när vi själva vill. Men eftersom Sverige i dag ändå går i takt med övriga Europa så bedömer jag inte den förlusten som så stor. Vi vinner ju samtidigt inflytande över EMU, förklarar Göran Färm.
Men på frågan om att ett medlemskap skapar inflytande över EMU ställer sig Jörgen Olsson kallsinnig. Han tror att Sverige kommer att få större inflytande över EMU om vi väljer att stå utanför. Genom att ta avstånd till den konstruktion som valutaunionen har i dag kan Sverige påverka mer.
<span class=MR>Tilltro och oro</span>
Bland de unga socialdemokraterna hördes både tveksamhet och tilltro till valutasamarbetet. Erik Fransson har varit positiv, men har börjat att vackla. Han oroar sig bland annat över att EMU gör EU än mer protektionistiskt.
Både Göran Färm och Jörgen Olsson delar Eriks oro, men Göran Färm ser tecken på att EU samtidigt arbetar i motsatt riktning, bland annat genom att ta bort sina tullar för de allra fattigaste länderna.
På en punkt är Jörgen Olsson och Göran Färm helt överens: Båda är säkra på att det kommer att bli jämnt mellan ja- och nej-sidan i folkomröstningen. Men båda är också lika säkra på att den sida som de själva företräder kommer att vinna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om