Ja till Gutamålsgillets visor men nej till Allmänna sången
Kultur- och fritidsnämnden beslöt i går att ge ett bidrag på en halv miljon kronor för produktion av filmen Spår, som till stor del skall spelas in på Gotland.Men bidraget kan bara delas ut under förutsättning att det får tas av de statliga omställningspengarna på fem miljoner som kommunen i första hand har avsatt till Filmproduktion Gotland (f.d. Kustateljén). Beslut om detta tas vid kommunstyrelsens sammanträde i dag.
I praktiken är det redan klart med pengarna till filmen Spår som totalt beräknas kosta tre miljoner kronor att spela in. Men rent formellt tas kommunstyrelsen beslutet i dag. filmproduktionen beräknas starta i maj och bakom det står Lisbet Gabrielsson Film AB.
En hel del bidragsärenden fanns som vanligt på nämndens ärendelista i går. En del fick ja, men efter beskedet om nytt sparbeting (se vidstående artikel) så gick nämnden emot arbetsutskottets förslag för en del av ansökningarna.
Ungdomsavdelningens sommarverksamhet för unga genomförs i gamla Icalagret på hamnen i Visby. Ombyggnad pågår redan. Men det sökta bidraget på 100 000 kronor blir halverat.
<span class=MR>Gutamålsvisor</span>
Stangmalmen får årligt driftbidrag på 40 000 kronor för åren 2002-2004 och Gutamålsgillet får 10 000 kronor för utgivning av en CD med visor på gutamål. Det är Ingrid Thunegard som har gått igenom Fredins vissamlingar och det finns visor som går tillbaka till både 1600- och 1700-talen. Musiken skall produceras och arrangeras av Georg Riedel.
Gotlands bygdegårdsdistrikt fick i efterhand beslut om en förlustgaranti på 15 000 kronor för Friteaterns turné, som nyligen avslutades. Gotland Chamber Music Festival får också en förlustgaranti, på 50 000 kronor. Man hade egentligen sökt ett bidrag plus en förlustgaranti.
Nämnden beslutade om växthus/arbetsstipendier från Film på Gotland. Tio personer får tillsammans 39 000 kronor. I utvecklingsstöd betalas det ut totalt 57 200 kronor till lika många personer.
Emma Arkåsen får 3 000 kronor för tryckning av en bok om Muramaris. Lilian Ronander får 3 000 kronor i utgivningsbidrag för en bok med dikter av Anna Edlund, Mormors bok. Gotlands hembygdsförbund får 8 000 kronor i bidrag för utgivning av boken Från Bondarfen till Anglarven.
<span class=MR>Inga flygelpengar</span>
Avslag blev det däremot för Härryda kulturcentrum /Teater Zenit och föreställningar i S:t Lars ruin i sommar. Avslag fick också musikaliska sällskapet som ville ha 10 000 kronor i bidrag för inköp av en flygel. "De kan säkert ordna det själva", tyckte Torsten Gislestam.
Avslag blev det vidare för 15 000 i bidrag till kulturcentralen Ars Gotlandica och uställningsprojektet Art summer festival 2002. Allmänna sången fick nej till 7 000 i bidrag för ljudkostnader för föreställningen Volund och Galleriföreningen fick nej till 15 000 kronor för ett utbytesprojekt med lettiska konsthantverkare.
Tidigare har arbetsutskottet sagt nej till 5 000 kr i bidrag till GotArk, arkeologiseminarium 2002, till bidrag för föreningen svenskbybornas resa till museiinvigningen i Haapsalu den 4 maj. Röda korsets ungdomsförbund får nej till bidrag för projektet Våga mötas och Rute PRO får inte bidrag med 4 000 kr till sitt 60-årsjubileum.
<span class=MR>Avslag</span>
Vidare blev det avslag i arbetsutskottet för bidrag på 34 800 som Teatropen TK sökt för Commedia DellArte-föreställningar på Gotland och Gotlands Folkdansfestival fick också avslag. Man ville ha bidrag för att spel- och danslag från någon av Gotlands vänorter i öst skulle kunna komma till årets dansfestival 12-14 augusti.
Beslöts tillstyrka en motion från Eva och Stefan Nypelius (c) om att se över reglerna för ungdomsverksamhet i samlingslokaler.
Beslöts om nya regler för stöd till särskilda arrangemang. Beslut tas vid tre tillfällen under året från och med nästa år. Detta bland annat för att man samtidigt skall kunna väga ansökningarna mot varann.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!