"Jag åkte av den livets väg jag färdades på"

12 sekunder.
Helén Lindelöf har räknat ut att det var den tid det tog för hennes liv att ta en ny vändning.

Gotland2006-04-20 06:00

Det är whiplashseminarium i Visby och hon är en av föreläsarna på Borgens scen.
- Den 24 juli 1999 åkte vi av vägen. Vi åkte av E 20 och jag åkte av den livets väg jag färdades på. Jag drabbades av whiplashrelaterade skador och hamnade i en berg- och dalbana - existentiellt, emotionellt, fysiskt och ekonomiskt.
Helén Lindelöf minns tystnaden och stillheten när bilen stannade. Hon minns känslan av lättnad, att alla fyra i bilen, hennes man och deras två små barn, levde. Hon minns ambulanstransporten till akuten och färden därifrån hem med hyrbil. Hon minns smärtan som översteg allt vad hon tidigare hade upplevt.
- Jag gjorde först som läkarna sade, bet ihop och försökte ignorera smärtan. Men efter tre veckor blev värken mig övermäktig. Jag bröt ihop och sökte läkare och fick diagnosen whiplash. Tur i oturen var att ingen ifrågasatte sambandet mellan skadan och olyckan.

Mardröm blev verklighet
Whiplash. Det är ett ord med snärt och beteckning för en skada. För människan med diagnosen whiplash betyder ordet oftast en ny vändning i livet.
För Helén Lindelöf har whiplashskadan betytt att hon förlorade jobbet och sina fritidsintressen, missade sina sociala kontakter och att hon inte orkade vara den mamma hon ville vara när barnen var små.
- Jag hade jobbat som greenkeeper i 17 år, spelade själv golf och stortrivdes på golfbanan. Olyckan satte punkt för det. Min värsta mardröm blev verklighet genom whiplashskadan, när jag fick besked från försäkringskassan om sjukersättning, det som tidigare kallades sjukpension.
Som vore detta inte nog, förlorade Helén Lindelöf också språket. Hon klarade inte av att läsa eller förstå den kortaste text och heller inte att skriva begripligt.
För att återerövra språket började hon skriva på sin dator. Resultatet blev en bok med 319 sidor lättläst text.

Vill hjälpa andra
"När livet plötsligt tar en ny vändning, en whiplashrelaterad historia" är titeln på boken där Helén Lindelöf rakt på sak och ur hjärtat beskriver sin egen situation som whiplashskadad, sina tankar och känslor och hur situationen kan upplevas.
- Att hjälpa andra var de magiska orden som gav mig kraft. Det här är mitt liv och det måste jag försonas med. Boken är ett försök att beskriva den vanliga människan och hennes vardag bakom diagnosen "whiplashsyndrom". Jag har skrivit den med tanke på skadade, anhöriga, vänner och arbetskamrater till skadade och till alla som jobbar inom vård och omsorg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!