"Jag är glad och arg – samtidigt"
Först sades barnskötarna upp från sina jobb. Sedan togs de in som vikarier - på sina egna tjänster. Det har fått facket att rasa.– Jag förstår absolut att folk reagerar, säger Peter Molin, skoldirektör.
FRUSTRERAD. "Jag är jätteglad för att jag får jobba lite längre, men samtidigt är jag arg över sättet som arbetsgivaren behandlar oss", säger Kattis Olofsson, som fått förlängd anställning till årsskiftet. I famnen har hon Rebecca Bevacqua och Gustav Gardelin. I bakgrunden Eva Jonsson med Gabriel Hoffman på armen, och till vänster balanserar Freja Malmqvist.
Foto: Tommy Söderlund
Efter förhandlingar mellan arbetsgivaren och facken sades slutligen 81 personer inom den kommunala skolan upp i juni.
Under hösten har många av dem erbjudits kortare och längre vikariat, för att täcka luckorna i personalleden.
Vikarie efter 13 år
Ett bevis på att de uppsagda behövs, tycker fackförbundet Kommunal, som därför begärt att uppsägningarna ska förklaras ogiltiga.
Kattis Olofsson har jobbat som barnskötare i 13 år. På fredag gör hon egentligen sin sista arbetsdag på förskolan Korallen i Vibble, men nyligen fick hon besked om förlängning till årsskiftet.
- Jag är jätteglad för att jag får jobba lite längre, men samtidigt är jag arg över sättet som arbetsgivaren behandlar oss. På uppsägningspapperet står det att att jag sades upp på grund av arbetsbrist, men någon brist på arbete finns det inte. Vikarierna har sina böcker fulltecknade hela tiden, säger hon.
- Jag trivs med mitt jobb och är ledsen för att jag inte får jobba kvar.
Trygghet viktigast
Eva Jonsson, förskoleassistent, tycker det är tråkigt att förlora en meriterad kollega.
Hon är kritisk till kommunens krav att personalen i fortsättningen ska vara utbildade förskolelärare, och tycker att kvaliteter som personlig lämplighet är nog så avgörande.
- Visst är det viktigt att vara pedagog, men om inte föräldrarna och barnen är trygga med personalen spelar det ingen roll.
Ur arbetsgivarens synvinkel är stötestenen att antalet utbildade förskolelärare inte räcker för att täcka luckorna i bemanningen på förskolorna.
- Får vi inte tag på tillräckligt med förskolelärare måste vi vända oss till de uppsagda med längst anställningstid. Det kommer alltid att finnas ett stort behov av tillfälligt anställda inom förvaltningen, säger Peter Molin, skoldirektör.
Nyutbildade på gång
- Fler nyutbildade förskolelärare är på väg ut, och det finns också signaler om att barnskötare vidareutbildat sig, tilläger han.
Har du förståelse för att fack och arbetstagare reagerar på detta?
- Det förstår jag absolut. Jag tycker att det här är knepigt, men sådan är verkligheten, säger Peter Molin.
Celion oförstående
Lena Celion (m) är som ordförande i barn- och utbildningsnämnden ansvarig för den gotländska skolan. Hon är inte lika förstående för kritikernas argument.
- Det får stå för dem. I slutändan sades ju färre upp än vad det var tänkt från början. Så här är det oavsett var i samhället du tittar. Många på Gotland har drabbats av liknande situationer de senaste åren, säger hon.
På sikt medför vikarier högre kostnader än fast anställda, varnar facket.
Kattis Olofsson på Korallen i Vibble håller med:
- Det ska bli intressant att se om kommunen i slutändan verkligen sparar några pengar på det här, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!