"Jag är övertygad om att bälten räddar liv"

Bara två av 27 bussar i trafik på Gotlands landsbygd är försedda med bälten. Men efter hand ska de gamla bälteslösa bussarna bytas ut mot nya.

Gotland2006-01-31 06:00
Då gäller att det ska finnas ett bälte vid varje sittplats.
- Enligt lag ska alla som åker använda bälte om det finns i bussen. Men det bryr sig inte alla passagerare om och det är ett problem, säger Åke Wassberg som är Swebus chef på ön.
På de två gotländska landsbygdsbussarna som har bälten talar stora skyltar om vad som gäller ombord. Enligt lag skall säkerhetsbälte användas och det står anslaget med stor och tydlig text direkt vid bussingången. Och förarna i de bältesutrustade bussarna påminner passagerarna om detta via högtalarsystemet.
- Det är lag på att man ska använda bälte när det finns i bussarna. Men det är kanske bara hälften av passagerarna som bryr sig om att spänna fast sig trots att bussförarna säger till om det och det står skyltat, konstaterar Åke Wassberg.
Lagstiftning säger att om en personbil, buss eller lastbil har sittplats utrustad med bilbälte så ska det användas. Enligt den nya, skärpta, lagstiftningen ska nya bussar som tas i bruk, med undantag för bussar för tätortstrafik, vara utrustade med godkända bilbälten.
- Det är förarens ansvar att se till att passagerare under 15 år använder bilbältet. En förare som uppsåtligen eller av oaktsamhet har underlåtit att göra det, kan dömas till penningböter. En förare kan däremot inte straffas för att en passagerare som är 15 år eller äldre inte använder bilbälte. Då är det passageraren själv som riskerar penningböter.

Inte självklart med bälte
Åke Wassberg pekar på problemet att inte alla passagerare med självklarhet spänner fast säkerhetsbälten när det finns sådana i bussen. Säkerhetsaspekten och fördelarna med att använda bälte i buss förs också fram av bussförarna.
- Jag är övertygad om att bälten räddar liv. Finns det säkerhetsbälten i bussen ska man självfallet spänna fast sig när man sitter i en buss, lika väl som man använder bälte i bil, säger Magnus Johansson och ger exempel på hur bälten räddade liv vid den svåra olyckan på fastlandet i förra veckan.
Själv körde han bussen från Hemse på måndagseftermiddagen och hoppade ur på busstationen i Visby. Just denna buss han körde då saknade bälte på förarplatsen och på de flesta av passagerarsätena.
Däremot var bussen utrustad med bälten vid två av sittplatserna vid mittdörrarna.
- Det blir bättre med de nya bussarna som kommer och som har bälten till alla sittplatser. Finns det bälten så är det lättare att säga till om vad som gäller och bli åtlydd. Särskilt barnen som åker buss kan behöva bli påminda om att sitta ner och inte springa omkring i bussen. Då underlättar det att det finns bussbälten på alla platser.
Ulf Kundlert var en av passagerarna som stod vid busstationen i Visby och väntade på bussen som skulle ta honom med barn hem till Träkumla på måndagseftermiddagen.
Han åker inte särskilt ofta buss, och än mer sällan blir det bussåkning med barn.
- Det är bra när chauffören påminner om bussbältet, och det är bra att det finns. Att använda bälte när man åker buss ökar absolut säkerheten. Samma sak gäller ju när man åker bil.
- Men hur ska man spänna fast små barn i bussen när bältet är gjort för vuxna?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!