"Jag är sjukt besatt av människors potential"

Fredrik Andersson är mannen som upptäckt flera av Gotlands vd:ar. Men vem är personen bakom rekryteringarna? "Jag brinner verkligen för att göra Gotland större."

Fredrik Andersson i köket i hans hus i Visby innerstad. Där sitter han med sina barn på eftermiddagarna och ibland har han även möten med personer där.

Fredrik Andersson i köket i hans hus i Visby innerstad. Där sitter han med sina barn på eftermiddagarna och ibland har han även möten med personer där.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-11-15 07:13

Fredrik Andersson, 48, har under de senaste åren varit med i rekryteringen av flertalet nya vd:ar till gotländska företag. 

Han har bland annat rekryterat chefer till Coop Gotland, Länsförsäkringar, Strand Hotel, Swedavia, GEAB, goGotland och Gotlands Media.  

Men vem är personen som varit med och rekryterat till de här tjänsterna? Många skulle beskriva Fredrik Andersson som en ny maktfaktor på Gotland – men det är ingen beskrivning som han själv känner igen sig i:

– Jag är väldigt smickrad av om ni vill prata om mig som en maktfaktor, men jag drivs inte ett dugg av det. Jag hade varit en värdelös rekryterare om jag varit en maktfaktor. Det jag är duktig på är att förstå vad företag ska göra för att öka sin lönsamhet, det är mitt verktyg i rekrytering. Jag är sjukt besatt av människors potential, säger Fredrik Andersson. 

Vi träffar honom i familjens kök i huset i Visby innerstad. Han flyttade tillsammans med sin fru Angelica Fihn Andersson och deras tre barn till Gotland 2012.

Det är nästan tio år sedan som Fredrik grundade rekryteringsföretaget 4potentials som han nu arbetar med från Gotland. Företaget har dock ännu kvar flera anställda i Stockholm. 

– På Gotland är det värre att fixa rekryteringsuppdrag än vad det är i Stockholm. Jag får aldrig misslyckas här på ön, jag kan träffa både kandidaten och företagen när jag går i matbutiken. Jag tjänar mindre på ön och det kräver mer av mig. Men jag brinner verkligen för att göra Gotland större, säger han.

1997 var första gången Fredrik och Angelica var på ön – då de bland annat semestrade på Kneippbyn. Därefter skaffade de sig ett sommarhus här och sedan bestämde de sig till slut för en permanent flytt från Bromma. De tog till slut båten över till Visby. Alla roliga år i sommarstugan gjorde att de inte ville åka tillbaka till Stockholm. 

– Vi var alltid så glada när vi var på Gotland och beslutade oss för att flytta. Min son Axel sa det väldigt fint i samband med att jag lämnade honom vid skolan under hans första dag: "Pappa, nu börjar livet", berättar Fredrik och fortsätter: 

– Och efter skolan berättade han om alla kompisar han hade fått. Jag är lite avundsjuk på att mina barn får växa upp på Gotland. Vi lever vårt drömliv nu.

Men det första året på Gotland blev ändå tufft för familjen. Fredrik Andersson hade under många år arbetat runt 80 timmar i veckan och till slut blev det för mycket. 

– Jag hade inte varit där jag är i dag om det inte var för min fru. 2013 blev jag jättesjuk. Jag fick en propp och körde slut på mig själv, jag hade kanske inte funnits med längre om det inte var för Angelica. Hon tog hand om jobbet, våra barn och när hon var klar med allt fick hon bröstcancer... Hon klarade det också och är verkligen fantastisk. Hon är oerhört värdefull för mig och våra barn, säger Fredrik Andersson. 

Samtidigt säger man att de som har höga positioner i dag fortsätter att jobba väldigt mycket. Hur ser det ut för dig nu efter det? 

– Jag har väl gått ner till runt 60 timmar i veckan, jag älskar att jobba och jobbar en del på natten. Men jag gör det för att jag älskar att umgås med mina barn och jag är i stort sett alltid hemma när de kommer. De får alltid komma hem tidigt. Vi sitter varje dag och pratar om livet i vårt kök efter skolan. 

– Sedan sa jag tidigt att jag skulle straffas för att jag jobbade för mycket. Om man offrar sig så mycket för andra, då kommer sådant ibland. Jag är liksom min pappa och farfar en kille som gillar att hjälpa andra. Vi är snälla. 

Under några år har han suttit i styrelsen för Företagarna på Gotland och han har även varit med och lagt grunden till priset Årets talang, Kraftskivan, Talangmedalen och Mötionera. Det sistnämnda är en mötesform där man motionerar tillsammans och samtidigt samtalar med varandra. På olika sätt har han gjort avtryck på ön.

– Människor på Gotland är sämre på att lyfta fram människor, men det finns jättemånga intressanta människor här. Jag vill även att vi ska bli mer kompetensdrivna på Gotland och jag vill ha fler kvinnor på ledande positioner, säger Fredrik Andersson. 

Är det något mer du vill förändra? 

– Jag vill förändra samtalsklimatet. Vi måste bli modigare och våga prata mer med varandra direkt och diskutera olika frågor. Jag upplever det som att man ibland skriver en insändare eller lägger ut något på Facebook istället. Vi måste våga lyfta varandra. Sedan finns det dem som irriterar sig på mig för att jag vill göra Gotland bättre. Men om jag ska göra Gotland större, då får jag ta lite skit, säger Fredrik Andersson. 

Fredrik Andersson tittar ut på innergården och kanske funderar han på nästa projekt.
Fredrik Andersson tittar ut på innergården och kanske funderar han på nästa projekt.
Personligt

Namn: Fredrik Andersson.

Ålder: 48 år. 

Familj: Frun Angelica, barnen Axel, Samuel och Noak. 

Det gör jag under lediga stunder: Löser Palmemordet (Han skrev en uppsats om det redan som 15-åring), följer Halmstad BK, följer fotbollsträningar på Rävhagen och äter bullar med mina söner på eftermiddagarna. 

Favoritplats: Skär, en gammal fiskeplats, vid Öja socken. 

Drömresemål: Dubrovnik med min fru. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!