Klockan 13 på fredagen meddelades domen gällande fortsatt verksamhet i Västra brottet och utökad täkt på File hajdar på norra Gotland för Cementa. Mark- och miljödomstolen ger kalkbolaget tillstånd att utöka sin täkt, ett beslut som mottogs med stor glädje på cementfabriken i Slite.
Hos miljöorganisationen Urbergsgruppen, som är kritiska mot att Cementa ska få fortsätta kalkbrytningen, var stämningen desto mer dämpad och beslutet en stor besvikelse.
– Det är direkt upprörande och naturligtvis beklagligt, inte minst ur vattensynpunkt. Jag är uppriktigt ledsen och bekymrad för Gotlands del gällande vattenfrågan, säger Lisa Wanneby, ordförande för Urbergsgruppen Sverige.
Domstolens huvudfrågor har varit just grundvattnet. Flera myndigheter, däribland Naturvårdsverket och SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, har sagt nej till ansökan med hänvisning till vattenfrågan. Cementa har dock tidigare sagt att deras brytning kan sänka vattennivåerna i regionens brunnar i Slite och att man är beredda att ersätta regionen för detta genom att leda råvatten från Spillingsdammen till regionens vattenledningsnät samt att bolaget bekostar ett nytt vattenverk.
Trots Cementas löften är Lisa Wanneby förvånad över domstolens beslut, inte minst med tanke på myndigheternas motstånd.
– Det här är inte god hushållning med vår mark och vårt vatten, säger hon.
Cementas fabrikschef i Slite, Fred Grönwall, säger att han är övertygad om att fredagens dom kommer att överklagas till mark- och miljööverdomstolen.
– Det räknar vi med, och vi tror även att överdomstolen kommer att ge prövningstillstånd för ärendet. Det känns dock som att domen från mark- och miljödomstolen var väldigt välgenomarbetad och välskriven, så jag tror att den kommer att vara betydelsefull i en ny prövning.
Urbergsgruppen bekräftar att man kommer att överklaga kalkdomen.
– Det är en komplicerad och svår dom och jag kommer att ägna helgen åt att sätta mig in i den. I nästa vecka ska vi bestämma formen för överklagan, säger Lisa Wanneby.