"Jag blev rädd och förbannad"

Ronnie Carlsson skulle besöka en av Gotlands många fornminnesplatser, men efter bara några minuter kände han sig hotad av en man med ett hagelgevär. En närboende verkade anta att han var där för att plundra platsen.- Han var aggressiv, säger Ronnie Carlsson.

Historieintresserad. Det var efter att ha läst flera böcker om gotländskt kulturarv som Ronnie Carlsson ville besöka den aktuella fornminnesplatsen. Foto: joel nilsson

Historieintresserad. Det var efter att ha läst flera böcker om gotländskt kulturarv som Ronnie Carlsson ville besöka den aktuella fornminnesplatsen. Foto: joel nilsson

Foto: joel nilsson

Gotland2012-07-26 04:00

Ronnie Carlsson besöker Gotland i två veckor och eftersom han är intresserad av historia har han läst flera böcker i ämnet. Han fastnade speciellt för en fornminnesplats och bestämde sig för att besöka den vid 20-tiden i söndags kväll. Han hann bara gå ett kort varv innan han hörde höga skrik.

- Jag tänkte "vad taskig han är mot hunden" eftersom han skrek så högt, berättar Ronnie Carlsson.

Han upplevde att mannen skrek mot honom och helt plötsligt vinklade mannen sitt hagel-
gevär snett upp i luften och avlossade ett skott.

- Jag blev både rädd och förbannad. Jag blev arg för att han antog att jag var en skattplundrare, förklarar Ronnie Carlsson.

Platsen som är utmärkt som fornminnesplats med skylt finns även utpekad i flera böcker och guider. Ronnie Carlsson som själv är intresserad av fornfynd tycker att det är oerhört viktigt att det gemensamma arvet skyddas, men inte till vilket pris som helst.

- Det får inte lov att vara en hetsjakt, säger han.

Han har valt att inte polisanmäla händelsen, men hoppas att mannen med geväret får sig en tankeställare.

- Nästa gång polisanmäler någon honom, för man får inte lov att skjuta.


"Hotade inte"
Enligt mannen själv befann han sig på platsen eftersom han har en fruktodling i närheten som han ville kolla till. Hagelgeväret hade han med sig för att skrämma bort fåglar.

- Varför skulle jag hota honom? Jag bara ifrågasatte vem han var eftersom det var kväll och jag tyckte att det var lite märkligt, säger mannen.

Enligt honom cyklar han i princip varje kväll till platsen och skjuter även ibland någon fågel, vilket var hans tanke även i söndags. Och visst är han uppmärksam på eventuella skattplundrare.

- Ja, det har vi fått tillsägelse från Fornsalen om att vi ska vara, säger han, men säger bestämt att han aldrig skulle hota besökare.

Men Ronnie Carlsson upplevde situationen på ett annat sätt.

- Till slut började han fatta när jag visade att jag bara hade en bok med mig och ingen metall-
detektor. Men vi skildes åt som vänner, säger han.


"Olyckligt"
Länsstyrelsen som sköter Gotlands kulturmiljöer är beroende av att människor håller ögon öppna för att upptäcka eventuella plundringar. Ämnet har varit speciellt aktuellt under den uppmärksammade rättegången mot tre män som dömts till fängelse efter att länsat skatter i Alva, Othem och Gerum.

Kicki Scheller är enhetschef på länsstyrelsen.

- Det är olyckligt om folk kommer hit med ett historieintresse och blir bemötta som skattplundrare. Det skulle vara en tråkig utveckling, säger hon.

I tre års tid bedrevs projektet "Ett plundrat kulturarv" för att motverka skattplundring, men Kicki Scheller upplever inte att det fått människor att uppmärksamma problemet för mycket.

- Jag har inte fått några indikationer på att man anmäler mer eller att man ser skattplundrare i varje buske, säger hon.

Bekymrad. Ronnie Carlsson  värnar själv om kulturarvet och tycker att det är problematiskt om det blir någon slags hetsjakt.
Bekymrad. Ronnie Carlsson värnar själv om kulturarvet och tycker att det är problematiskt om det blir någon slags hetsjakt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om