"Jag känner mig lurad och det är jag inte ensam om"
- Jag känner mig lurad och det är jag inte ensam om. Det är tufft för oss alla, både elever och lärare, och det känns svårt att inte få några klara besked.
John-Henry Börjesson är en av många bekymrade och besvikna elever som ser sin framtid med behörig utbildning och möjlighet till arbete hotad. Hans mål är att ta svetslicens och få ett jobb. Med fyra månader kvar gäller det att kämpa för att hinna bli klar.
Drygt tio elever på svets och ett tjugotal elever på el-data samt deras lärare berörs när Länsstyrelsens avtal med Lernia om utbildning i el- och svets går ut den sista mars nästa år. Det är en tuff kort tid för alla med uppsatta mål som tar längre tid för att bli klar.
- Jag, precis som alla andra här, vill bli färdiga med utbildningen. Vi har hört talas om att vår utbildning ska läggas ner, men ingen har lämnat några klara besked om hur det är tänkt att bli, säger John-Henry. Snacket går i fikarummet och han känner sig lurad och ledsen.
Sonny Jansson, lärare i svets förklarar utbildningsgången. Den är upplagd i olika steg och eleverna börja med en individuell startperiod på fyra veckor. Sedan följer utbildning med allmän produktionsteknik i teori och praktik, följd av en grundkurs på 10 veckor i svets och plåt.
- Därefter väljer eleverna vidare och skräddarsyr sin utbildning individuellt i exempelvis gas, svets, plåt eller aluminium. Den som är helt grön måste köra minst ett år och många som gått grundutbildningen fortsätter efter tio veckor med 16 veckor metall. Därefter kan man avlägga svetsarprövning, ett krav som många arbetsgivare ställer.
Svetskörkort
Att företag ofta vill ha mer utbildad arbetskraft står klart för eleverna. Att avlägga "körkortet" för svets är ett måste för exempelvis jobb på Cementa som kräver svetsarbrev. Det gör att eleverna sätter upp mål som individuellt tar olika lång tid att nå.
- Jag vill bli färdig och kämpar febrilt för att hinna bli klar innan den sista mars. Samtidigt är det så mycket som ska hinnas med och området är stort för att få licensen. Det är ju drömmen som inte får gå i kras, säger John-Henry.
Mer tid för att hinna bli klar med de uppsatta målen är inget som eleverna kan vänta sig att få. Ingen från arbetsförmedling eller länsarbetsnämnd har heller informerat om vad som är tänkt eller hur det är tänkt att situationen ska lösas för elever som måste sluta mitt i en utbildning.
- Den här utbildningen ger oss en chans att bli något och att vara människa. Det ger en tillhörighet på arbetsmarknaden som är viktig. Nu känns det tufft och tungt för oss alla, både elever och lärare. Vi tror ju på Gotland och vill se en framtid här på ön. Men det känns som om arbetsförmedlingen slår undan fötterna på oss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!