"Jag känner mig sviken"
Beskedet om att terapin på Åkermanska i Visby läggs ner togs emot med bestörtning.
FÖRTVIVLAD. "Jag känner mig förolämpad. De trampar på oss", säger 88-åriga Gunnel Artsman, som bor på Åkermanska i Visby. I går fick hon och hennes kamrater på äldreboendet höra om politikernas beslut att stänga terapin för att spara pengar.
Foto: Tommy Söderlund
Socialnämnden drar in den dagliga verksamheten i Roma och vid Åkermanska och Grönsiskan i Visby, och sparar därmed en miljon kronor.
Men gemenskapen och kamratskapen bland alla de som nyttjar terapin kan inte värderas i pengar, och frustrationen var i går eftermiddag stor på terapin vid Åkermanska.
"Totalt känslolöst"
Många är rädda att bli isolerade när den omtyckta mötesplatsen försvinner.
- Det är totalt känslolöst, de fattar inte vad de ställer till med. Jag har åtminstone anhöriga, men det är inte alla som har det, säger Gunnel Artsman, som bott på Åkermanska i fem år. Ett av skälen till att hon flyttade dit var just att det fanns terapi i huset.
"De trampar på oss"
Bakom sig har hon ett liv där hon vårdat andras sjuka barn, och tagit hand om gamla anhöriga.
- Jag känner mig förolämpad. De trampar på oss. Jag känner mig så hemskt sviken, säger hon.
Kvar blir den dagliga verksamheten i Slite, Hemse och på Gråbo i Visby. Och det är till Gråbo de äldre kommer att få åka om de vill handarbeta, fika och umgås tillsammans.
Ensamheten större
Även om Gråbo är ett alternativ tror flera av de boende på Åkermanska att ensamheten kommer att bli större när tillgängligheten försämras. Det blir omständligt att ordna transport och det är individuellt hur länge de äldre orkar delta i aktiviteterna.
- Här på Åkermanska kan vi ha precis så mycket umgänge vi orkar med. Ska man i stället bjuda hem några stycken måste man först städa, och det orkar man kanske inte, säger Ingrid Karlsson.
Omedelbart efter att de gamla på terapin fick beskedet om nedläggningen satte diskussionerna fart runt bordet. Är det redan för sent eller lönar det sig att protestera mot beslutet? Går det att få socialnämnden att ändra sig?
Gunnel Artsman knöt näven:
- Kan de säga emot oss kan vi väl säga emot dem. De är väl inte sämre än att de kan ändra sig?
Ska besöka politikerna
Nu funderar de på att besöka politikerna i socialnämnden, eller bjuda dem till terapin för att visa vad som går förlorat med beslutet.
Lena Hagelberg och Ulla Wedin, handledare vid terapin, ifrågasätter också värdet av beslutet:
- Det kommer att bli mycket tyngre i vården när de boende blir mer instängda. Att få komma hemifrån och prata med andra en stund betyder så mycket. Det kommer att bli mer larm eftersom de blir mer ensamma och oroliga, säger Ulla Wedin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!