’Jag kom på min egen dotter’

Gotländska ungdomar säljer nakenbilder på sig själva till vänner, bekanta och främlingar.I utbyte får de cigaretter, sprit och droger.Nu slår en tonårsförälder larm om trenden:- Jag kom på min egen dotter, det var en chock.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-11-04 04:00

För ett par år sedan berättade tonårsmammans barn om hur deras vän tjänade pengar på att ta nakenbilder på sig själv och skicka dem vidare.

Nyligen kom hon på sin egen dotter med att göra samma sak.


Mobiler och chatt
- Jag hade en magkänsla av att allt inte stod rätt till och kollade upp hennes mobiltelefon och Facebook. Det blev ett uppvaknande.

Bilderna tas med barnens egna mobiltelefoner och byts sedan mot insättningar på barnets telefonkort, cigaretter, alkohol eller droger. Kunderna är ofta jämnåriga pojkar eller vuxna män.

- Affärerna görs upp via mobiltelefon eller på chattar och platser där ungdomarna samlas. Det kan vara på fritidsgården, i skolan, på snabbmatsrestaurangen eller i Åhlénsgaraget, hävdar mamman.

Hennes dotter har nu fått utegångsförbud i flera veckor, samtidigt som mamman beslagtagit mobiltelefonen och tagit kontroll över hennes konto på Facebook.

Familjen har fått hjälp av kurator och ska också träffa personal från socialtjänsten och polisen.


Helt utan kontroll
- Jag trodde aldrig någonsin att min egen dotter skulle hamna i den här situationen. Hon har ingen kontroll över hur bilderna sprids vidare, säger mamman, som nu uppmanar andra föräldrar att vara uppmärksamma på sina barn.

- Det här måste komma ut. Problemet är välkänt på fastlandet men finns även här på Gotland, säger hon.

Kvinnan uppmanar de vuxna på att vara vaksamma på förändrad livsstil hos barnen.

- Föräldrar vet hur länge pengarna de ger barnen räcker. Om barnen plötsligt verkar ha mer pengar måste man reagera. Min uppfattning är att det här är vanligt. Jag har förmodligen bara sett toppen på isberget, säger hon.


Upplagt för pedofiler
Polisen bekräftar bilden av handeln.

- Några enstaka fall har förekommit och utretts, men vad utredningarna lett till kan jag inte svara på just nu, säger Dan Paulsen, informationschef vid polisen på Gotland.

Han avråder från att skicka eller publicera foton av den här typen på nätet.

- Man bör vara försiktig med att lämna ut sådana bilder på sig själv, säger han.

Ancie Fernström, chef för socialtjänstens ungdomsgrupp, varnar också föräldrarna:

- Det här är verkligen beklagligt, jag tror inte ungdomarna förstår i vilken omfattning bilderna sprids när de hamnar på nätet. Pedofilerna vet precis var de ska leta, säger hon.


Mamman gjorde rätt
Hon tycker att tonårsmamman GT talat med gjorde rätt som litade på sin magkänsla.

- Man ska vara observant när ens barn får andra inkomster. Jag vet att ungdomar inte ser faror på samma sätt som vuxna gör, men man ska diskutera med dem och förklara att vi lägger oss i därför att vi bryr oss om dem, säger Ancie Fernström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om