"Jag kunde dricka två helrör om dagen"

Under Kristi himmelsfärdsdagen pågår Gotlandskonventet i Visby. Ett 200-tal deltagare samtalar, föreläser och hjälper varandra att fortsätta kampen mot sjukdomen de alla lider av - alkoholism.

Gotlandskonventet startade 1992 och arrangeras alltid under Kristi himmelfärdshelgen.

Gotlandskonventet startade 1992 och arrangeras alltid under Kristi himmelfärdshelgen.

Foto: Privat

Gotland2024-05-11 16:30

Jörgen, som egentligen heter någonting annat, har nu varit nykter i sex år. Hans problem hade dock börjat långt tidigare än så. 

– Ja, alltså ett par år innan 2018 när jag blev helt nykter så hade familjen börjat gnälla en hel del. Jag provade att gå till alkohol- och drogrådgivningen, gav det en chans, men jag var helt enkelt inte redo, säger han.

Rådgivningen skulle dock ge en kortvarig hjälp för Jörgen, som under sex månader åt läkemedlet antabus, för att hålla sig nykter och kunna sköta arbete och familjeliv. 

– Till slut kom jag på att jag kunde dricka mig igenom medicinen också. Det är tragiskt, men det är tyvärr sanningen. Jag kunde dra i mig två helrör på en dag under den perioden, säger han.

undefined
Eftersom Gotlandskonventet bygger på anonymitet visas därför inga ansikten på bild.

Än idag har Jörgen lyckligtvis sitt äktenskap och barnen kvar i sitt liv, trots att sjukdomen under perioder var han största prioritering. 

– Det är klart att det var mycket trubbel och bråk. Det var inte bra, det var det inte. Familjen låg på mig om att söka ytterligare hjälp.

Det var först 2018 när hans arbetsgivare började förstå att saker och ting inte stod rätt till som det skulle komma att vända. Han erbjöds en behandling. Efter första provtagningen togs han ur arbete inom en vecka och fick möjligheten att åka till ett behandlingshem i Malmö. 

– Under den andra dagen så vände det för mig. Då fick jag klart för mig att det inte var min karaktär det var fel på utan att jag led av en sjukdom. Den insikten var otroligt viktig och gjorde att jag kunde vända mitt liv.

Efter fem veckors behandling kom han hem till Gotland igen, då hade han redan bokade möten med flera av de gotländska anonyma alkoholister-grupperna. Det finns fem AA-grupper på Gotland.

– Hade jag inte haft de mötena bokade är jag övertygad om att jag hade trillat tillbaka. Då hade det kunnat gå åt helvete

Det är för personer som Jörgen som Gotlandskonventet fyller en viktig funktion varje år vid Kristi himmelsfärd. Där kan man dela sina erfarenheter och fortsätta att motivera varandra att arbeta med sig själva och sin sjukdom. 

– Det är bara en dag i taget. Inte en vecka, inte en månad utan en dag. Vi vet inte vad som händer i morgon. Så i dag ska jag vara nykter. Till att börja med. 

Omkring 200 personer deltar vid Gotlandskonventet 2024. Evenemanget har funnits sedan 1992 och växte sig snabbt till ett av de större evenemangen för Anonyma alkoholister i Sverige, med över tusen besökare från hela norden.

– Det har blivit lite av en tradition, det är flera av deltagarna som varit med alla år. Sen finns det nya medlemmar också, konstaterar Jörgen, som alltså heter något annat i verkligheten. 

undefined
Gotlandskonventet startade 1992 och arrangeras alltid under Kristi himmelfärdshelgen.
undefined
Arrangerad bild på en kvinna som dricker vin i ensamhet för illustration av ämnet.

Det stående temat för konventet är "Tillfrisknandet och sedan". Under de fyra dagarna träffas man i olika möten och samtal med varandra. I de olika rummen i Tjelvarkyrkans lokaler, där konventet äger rum, finns olika mindre teman där deltagarna kan diskutera och lyssna.

– Att dela sina egna upplevelser och prata med likasinnade. Alla förstår vad du menar och det kläs inte in, det är själva grundbulten i det här.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, är fyra procent av Sveriges vuxna befolkning alkoholberoende, det motsvarar omkring 310 000 personer, och det finns troligtvis ett högt mörkertal då det i flera studier framkommit att de med allvarligast problem är underrepresenterade i undersökningar av den allmänna befolkningen.

Så söker du hjälp

Det finns stöd och behandling för alkoholberoende. Här kan du få hjälp:

Alkoholhjalpen.se. Det finns stöd i forum, i självhjälpsprogram och stöd på telefon, telefonnummer 020-84 44 48.

Vårdcentralen. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller mottagning du vill i hela landet.

En beroendemottagning.

Socialtjänsten i din kommun.

Ideella organisationer, till exempel Anonyma alkoholister.

Företagshälsovården om du har ett arbete.

Alla vårdmottagningar har sekretess. Om du vill vara helt anonym kan du kontakta Alkoholhjalpen.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!