Halvårs väntetid på installation av vissa värmepumpar

En havererad värmepump kan ställa till det för ekonomin i vinter. ”För nyinstallation av luft/vatten-pumpar och bergvärme är leveranstiden ett halvår” säger Håkan Gustavsson vid Kylfab i Slite.

Det pekar åt fel håll för den som vill installera bergvärme eller luft/vatten-värmepump. Väntetiden är omkring ett halvår.

Det pekar åt fel håll för den som vill installera bergvärme eller luft/vatten-värmepump. Väntetiden är omkring ett halvår.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gotland2022-09-21 19:30

Det är den globala bristen på halvledare som ställer till det. Halvledare är en komponent i kretskort vilken tillverkas i Asien, alla elektronik innehåller kretskort. Bristen har varat länge och kommer enligt experter att pågå lång tid framöver.

Detta i kombination med corona-pandemin som gjort att logistiken kring tillverkningen ytterligare försenats då många fabriker entledigat sin personal och nu, efter pandemin, följaktligen släpar efter.

Så vad innebar då det här för den enskilde gotlänningen som har en värmepump i hemmet?

Håkan Gustavsson är serviceledare på Kylfab i Slite, ett företag som bland annat servar och genomför installationer av just värmepumpar.

– När det gäller luft/luft har en del märken haft problem med vissa modeller, men överlag är det inga större bekymmer. Det är främst när det gäller nyinstallation av luft/vatten och bergvärme som problem är stora.

Han vet vad han talar om, så klart. Nyligen beställde han ett nytt luft/vatten-system till en kund där leveranstid är satt till februari, det vill säga ett halvår.

Skulle ens värmesystem gå sönder går det att tillfälligt laga, reservdelar finns och Kylfab lagar många anläggningar runt om på ön. Men här kommer också en ekonomisk aspekt in:

– Har man en 15-20 år gammal anläggning som går sönder kan det i vanliga fall vara mer ekonomiskt försvarbart över tid att installera en ny. Men nu, med den här leveranstiden väljer många istället att laga, säger Håkan Gustavsson.

Någon risk för ett kylslaget hem är det aldrig, anläggningarna har inbyggd elpatron som aktiveras med direktverkande el om pumpen slutar fungera.

– Däremot får man, med det nuvarande elpriset, en elräkning som man ogillar. Förr var det aldrig någon panik, vi kunde komma om någon vecka eller två. Nu vill folk att vi kommer direkt, jag tror det kan bli kaotiskt, vi får hoppas på en mild vinter.

Håkan Gustavsson menar att folk i allmänhet har alldeles för dålig koll på vilket värmesystem de har i sina hus. Gamla fastigheter på landet som köps och sedan också ska värmas upp, för den som inte har koll kan det svida rejält på kontot.

– Många börjar fundera på sådant först nu. Det finns mycket att göra med inställningar men bara en bråkdel vet hur man gör för att sänka temperaturen, det är min erfarenhet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!