"Jag tror inte Gotland är ett dugg bättre"

På söndag uppmärksammar evenemanget "En vecka fri från våld" att det har gått två år sedan #metoo drog igång. "Det är läge för regionens ansvariga att göra allvar av alla fina ord", är budskapet från arrangörerna.

Ulf Axelsson vid Familjefrid inom Region Gotland. Han vill att någon ska arbeta heltid med frågan om mäns våldv i skolan.

Ulf Axelsson vid Familjefrid inom Region Gotland. Han vill att någon ska arbeta heltid med frågan om mäns våldv i skolan.

Foto: Linus Ehn

Gotland2019-11-23 13:55

Ulf Axelsson arbetar vid Familjefokus inom socialtjänsten på Region Gotland. I sitt arbete träffar han flera föräldrar som behöver bli bättre på att kontrollera våldsamma beteenden. Ulf börjar med att förklara vad han menar med våld. 

– Det är sådant som någon gör som kränker, skrämmer, smärtar eller gör ont, för att styra en annan person, säger Ulf Axelsson. 

Han är också medlem av föreningen Män Gotland, som deltar i det nationella evenemanget ”En vecka fri från våld”. Det blir ett heldagsevenemang med filmvisning på Folkets bio, framträdande med Kräklingbo manskör och information om stöd för män som vill delta i samtalsgrupper i föreningens regi. 

Man vill också uppmärksamma att det gått två år sedan vittnesmål om kränkningar samlades under vinjetten #metoo. 

– Jag är osäker på om det egentligen hänt så mycket här på Gotland efter det. Jag skulle vilja att den högsta ledningen i regionen prioriterade frågorna också utanför den lilla krets där alla håller med varandra. Kanske borde strategerna komma ut i skolorna, för det finns en hel del arbete att göra, säger Ulf Axelsson. 

Han vill inte peka ut någon särskild del av ön som värre än någon annan vad gäller machokultur och allmänt destruktiva beteenden bland pojkar och män. 

– Arbetet med värdegrund i skolan är jätteviktigt. Jag vill hissa varningsflagg för åsikten att det är så tryggt på Gotland, eftersom vi inte har det våld som finns i storstäderna. Jag tror inte Gotland är ett dugg bättre än något annat ställe när det handlar om våld i nära relationer. 

Han vill att någon ska arbeta heltid med de här frågorna i skolan. 

– Det är i skolan man behöver jobba med föreställningar om att män måste vara på ett vist sätt. Att män helst ska vara innanför ramarna för en macho identitet, att det annars blir jobbigt. 

Bakom arbetet med att förändra mäns beteenden och attityder finns en tanke om att dessa är något som lärts in och går att ändra. 

– De som kan göra störst skillnad för hela samhället är männen själva. Om vi bara kan hindra någon enstaka från att bli en våldsman så är mycket vunnet, det är ofta många som drabbas av en enda persons våld. 

Till dem som inte anser sig vara en del av problematiken har Ulf Axelsson en hälsning: 

– Bli modiga och våga säga emot våldsbejakande skitprat när ni hör det. 

På söndag uppmärksammas att det gått två år sedan #metoo. Det nationella evenemanget En vecka fri från våld uppmärksammas på Gotland.
På söndag uppmärksammas att det gått två år sedan #metoo. Det nationella evenemanget En vecka fri från våld uppmärksammas på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!