"Jag tror på minst femtio nya jobb"

­ Hittills har det sagts att kongresshallen ska kunna ge 30-50 nya jobb inom besöksnäringen. Det tycker jag är blygsamt räknat. Jag tror att hallen kan ge minst 50 nya jobb och en ökad omsättningen inom besöksnäringen på 50-100 miljoner kronor. Det är min personliga förhoppning!
Det säger Karl-Gustaf Roos, som tills för två år sedan var chef för tekniska förvaltningen. Nu är han sedan slutet av augusti tillsatt som projektledare för kongresshallen i Visby, som beräknas kosta 120 miljoner kronor att uppföra.

Gotland2003-10-11 04:00
­ Om allt stämmer går bygget i gång år 2005 och allt ska stå klart så att verksamheten kan starta under våren år 2007, säger Karl-Gustaf Roos.
Tidigare var han chef för tekniska förvaltningen, ville sedan göra något annat och tog jobb som fastighetschef på fortifikationsförvaltningen med ansvar för Stockholm och Gotland.
Han har hela tiden varit bosatt i Gnisvärd. Att han fick jobbet som projektledare för kongresshallen beror på att han till kommunens regiondirektör Bo Dahllöf sagt att han var intresserad om något intressant projekt skulle dyka upp.
<span class=MR>"Jättespännande projekt"</span>
­ Jag blev kontaktad om kongresshallen och tackade ja. Det är ett jättespännande projekt utifrån min bakgrund som byggare. Men också för att jag får vara med och dra mitt strå till stacken inom en näring som blir allt viktigare för Gotland, säger Karl-Gustaf Roos, som nu jobbar med projektet på uppdrag av kommunstyrelsen.
Det var den 26 maj i år som kommunfullmäktige sa ja till kongresshallen. Veckan före hade statliga Nutek sagt ja till max 40 miljoner kronor (en tredjedel av totalkostnaden) från Östersjömiljarden. Ett par veckor senare kom också beslut om 30 miljoner kronor ur EU:s Mål 2.
För kommunens del handlar det då om att investera 50 miljoner för att klara totalkostnaden på 120 miljoner kronor. Om kalkylen håller. Det vet ingen om den gör ännu.
<span class=MR>120 miljoner en gissning</span>
­ I dag är det gissningar. Kommande systemkalkyl, som skall vara klar under våren nästa år, kommer att visa om kalkylen håller. Gör den det, då tar vi in anbud och när de finns så vet vi vad det kostar. Kalkylen och vad anbuden visar är två kontrollpunkter som kommunstyrelsen har att ta fasta på, säger Karl-Gustaf Roos.
Det är alltså kommunstyrelsen som nu har det politiska ansvaret för kongresshallens tillkomst. Ett ansvar som man fick av fullmäktige.
Men om kostnaderna visar sig rusa i väg från dagens gissning på 120 miljoner kronor, då måste man naturligtvis ta upp frågan i fullmäktige igen.
<span class=MR>Projektgrupp</span>
Karl-Gustaf Roos, som fick jobbet som projektledare i slutet av augusti, ska verkställa kommunstyrelsens beslut. Han har hittills samlat några personer runt sig i en projektgrupp. För närvarande organiserar gruppen projektarbetet.
Samtidigt jobbar man med informations- och marknadsföringsfrågor. Kontakt har tagits med informationsföretag som kommunen anlitar för att få fram vem som ska ta hand om kommande informations- och marknadsföringskampanj om kongresshallen.
Samtidigt tas underlag fram för upphandling fram, liksom underlag för kommande anbud från dem som är intresserade av att driva kongresshallen som verksamhetsoperatör.
<span class=MR>Hög månadskostnad</span>
Kommunen ska hyra ut anläggningen, eftersom man inte får driva en sådan verksamhet i kommunal regi.
Månadskostnaden beräknas till drygt 6,8 miljoner kronor. Det är vad kommunen vill ha in i "hyra".
­ Vi kommer naturligtvis att sträva mot att få full täckning för driftskostnaden. Det blir ju den kommande verksamhetsoperatören som får betala. I anbuden ska anges hur mycket man är beredd att betala i hyra, säger Karl-Gustaf Roos.
Inom projektgruppen ska man också undersöka om ytterligare finansiering kan fås exempelvis från olika stiftelser.
<span class=MR>Näringslivet</span>
­ Som projektledare ser jag det också som viktigt att engagera näringslivet i kongresshallen. Hela syftet är ju att skapa tillväxt i besöksnäringsföretagen. Jag förutsätter att man tror på idén och vill satsa i det nätverk som behövs, fortsätter Karl-Gustaf Roos.
Han framhåller också att kongresshallen måste inlemmas i marknadsföringen av hela Gotland och sedan även särskilt för kongresshallen.
Den som åtar sig att vara verksamhetsoperatör för kongresshallen ska utses två år före starten.
­ Men inom kongressmarknaden räknar man med en planeringshorizont på 2-5 år. Därför är det viktigt att komma i gång med marknadsföringen tidigare. detta kommer vi att påbörja under kommande vinter, säger Karl-Gustaf Roos.
Den bedömning som finns är enligt Karl-Gustaf Roos att kongress- och konferensmarknaden är ganska stabil. Det finns inom olika samhällssektorer flera årliga stora konferenser.
<span class=MR>200 nya hotellrum</span>
­ Vi har också ett bra läge genom de nya kommunikationerna. Det blir lätt att komma hit från Stockholm. Vi kommer att ha en attraktiv kongresshall med närhet till service och boende, anser Karl-Gustaf Roos.
Just boendet är en fråga som måste lösas. Det behövs en större kapacitet.
Hotellnäringen uppskattar det behövs cirka 200 nya hotellrum av god klass i Visby med omnejd.
<span class=MR>Mångsidig hall</span>
Men vad innebär kongresshallen för gotlänningarna? Att det blir stora utrymmen är klart. Hallen ska kunna ha 800 sittplatser. Men finns det utrymme för annat än kongressande?
­ Det är viktigt för gotlänningarna att göra hallen så mångsidig som möjligt för kulturella aktiviteter, att åstadkomma en hall som blir ett lyft för förenings- och kulturlivet på Gotland. Vi kommer att bygga en bra scen där man kan ha konserter och säkert också arrangera teateruppsättningar. Däremot är det tveksamt att bygga en fullständig scenanläggning med allt som dit hör, säger Karl-Gustaf Roos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om