"Jag tycker att man ska födas med F-skattsedel"

Natalie Nilsson, krögare i Visby är inte intresserad av politik. Men hon har mycket åsikter och pratar gärna omkull vem som helst. I går träffade hon centerledaren Maud Olofsson, som levt med politiken sedan barnsben.
­Vi behöver människor med åsikter och fräscha idéer, kom med i politiken, sade hon till Natalie efter en timmes intensivt tankeutbyte.
Och Natalie sade:
­Det kanske är dags att engagera sig.

Gotland2004-07-09 04:00
Maud Olofsson var lika uppvaktad av media i går som Fredrik Reinfeldt i måndags. Hon säger att hon har stark medvind.
­Jag är etablerad nu och folk lyssnar till mig.
Natalie Nilsson är mer skotsk än gotsk kan man säga, hon är engelsk medborgare och har bott i Stockholm många år. Men nu har hon tröttnat och slagit sig ner på Gotland efter en sejour i Australien.
­Jag fick avslag! De kunde inte placera in mig i en kod! Mina idéer passade inte in, de tyckte inte det var näringsverksamhet.
­Vi har lämnat det gamla industrisamhället och går in i tjänstesamhället men mycket har inte hängt med, finansieringen till exempel.
<span class='mr'>Födas med F-skattsedel</span>
Hon lyfter fram USA som ett tjänstesamhälle där man tycker det är bra om folk skapar sin egen sysselsättning.
­Jag tycker man ska födas med F-skattsedel. Jag vill att vi ska sluta vara matade fågelungar och i stället bli ivriga bävrar. Det ska vara lika självklart att vara företagare som löntagare.
­Så kreativ du är, utbrister Natalie Nilsson och Maud Olofsson förklarar att vårt fyrkantiga samhälle har sorterat bort det sunda förnuftet ur många system.
­Mitt jobb är att se till att kunderna trivs.
­Själv kallar jag mig samhällsentreprenör och vill förändra. Därför tycker jag att sådana som du måste engagera sig.
­Bra, säger Maud Olofsson, för "nånannan-ismen" måste avskaffas! Politiken angår var och en.
<span class='mr'>Skräm inte bort 18-åringarna</span>
Förra sommaren i Visby var stökig och ledde till diskussioner mellan myndigheter, politiker och krögare bland andra. Natalie Nilsson säger att det i diskussionen ibland känts som om det lagts en skuldbörda på krögarna.
­Men är det vårt fel om ungdomarna lever om i Nordergravar? Turistnäringen är ju det vi ska leva på och vi kan inte vara för stränga och skrämma bort 18-åringarna, för då kommer de inte tillbaka som 30-åringar med familj.
Då berättar Maud Olofsson om Mora där en grupp företagare ville förändra sina villkor.
­De satte sig och tittade i partiprogrammen och fann att centern var bäst. De gick in i partiet och i nästa val bildade de majoritetsstyre i fullmäktige.
­Det där tycker jag mer låter som en affärsidé än politik, säger Natalie Nilsson.
<span class='mr'>Gotland behöver drömmar</span>
Det behövs drömmar för Gotland, fortsätter Maud Olofsson, och hänvisar till Timrå.
­Där har näringslivskontoret vidgats och bland annat anordnat en entreprenörsskola för de riktigt unga. De har ett helt rum fullt med skräp, datorskräp och tygskräp, och dit släpper de in ungarna som får vara hur kreativa som helst. Och det är de!
Och kvinnorna ramlar in i ett livligt meningsutbyte kring kreativitet. Natalie menar att folk ibland måste tvingas att tänka själva, att inte alltid få svar på alla frågor, för då skapar de själva. Och centerledaren säger att utbildninssystemet tar död på kreativiteten hos barnen.
­Kännetecknet på en entreprenör är någon som inte följer givna instruktioner. Själv vill jag aldrig följa receptet när jag ska baka eller laga mat, säger hon.
­Jag tittar på receptet men sedan vill jag improvisera, säger Natalie.
­Men det måste förstås kombineras med krav på kompetens.
<span class='mr'>Tänker på barnen</span>
Så till något helt annat. Natalie Nilsson såg en ständigt leende Maud Olofsson bli fotograferad lite tidigare på eftermiddagen.
­Har du något knep för att ständigt kunna le? Något med att trycka tungan mot gommen? undrar hon nu.
­Jag föreställer mig mina barn där i kameralinsen, då går det bara bra!
­Hon var fantastisk! Hon var ju så positiv . Kanske har det smittat av sig. Det där med politik kanske blir något för mig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om