På parkeringen utanför Solklintshallen i Slite står Carl-Erik Linder och röker en cigarill. Nyröstad. Lika tur hade inte hans dotter, som är skriven i Visby.
– Typiskt när jag hade kollat upp vad jag skulle rösta på. För jag åker inte till stan för en röst, säger hon.
Carl-Erik Linder lade sin röst på Kristdemokraterna.
– Jag tycker det är nog med EU, jag tyckte inte vi skulle gå med från början. Nu blir byråkratin bara värre, allt har blivit knöligare, säger han.
Men röstade gjorde han i alla fall. Precis som Stefan Mörk, som några timmar tidigare besöker vallokalen på Terra Nova-skolan i Visby.
– I en demokrati är det ens plikt att rösta. Systemet bygger på att vi gör det, säger han.
Precis som i resten av Sverige brukar valdeltagandet vid EU-valen på Gotland vara betydligt lägre än när det är val till regionfullmäktige och riksdagen. Vid förra valet till Europaparlamentet låg det gotländska valdeltagandet på 54 procent. Som jämförelse röstade 87,1 procent av gotlänningarna i riksdagsvalet 2022.
Stefan Mörk tror att det låga valdeltagandet i valet till Europaparlamentet beror på att ”många inte förstår innebörden i EU”.
Har du alltid röstat i EU-valen?
– Ja. I år tycker jag att de viktigaste frågorna är miljön och kriminaliteten, som sprider sig allt mer, säger Stefan Mörk.
Men även om det gotländska valdeltagandet inte lär vara lika högt som vid ett riksdagsval tror Jenny Melin att det i år blir högre än tidigare. Hon har varit Region Gotlands valsamordnare sedan 2014 och har därmed erfarenhet att backa upp sitt resonemang med.
– Det är fler som har förtidsröstat jämfört med tidigare val. Och det innebär ju säkert att det är färre som röstar på valdagen. Men jag har hört från många håll att det här valet känns viktigare än förut, säger Jenny Melin.
Varför tror du att det är så?
– Det händer mycket i världen just nu, med bland annat Ukrainakriget och Nato. Och då vill man vara med och påverka så mycket man kan.
Helagotland träffar Jenny Melin vid lunchtid på söndagen. Mitt under intervjun ringer hennes telefon – det är en väljare som vill veta i vilken lokal han kan förtidsrösta.
– Det har varit många sådana samtal i dag, säger hon.
Med tanke på bland annat världsläget och hotbilden mot Sverige – är du orolig över att något ska hända nu under valdagen?
– Nej, inte särskilt. Vi har fått säkerhetsutbildning av Valmyndigheten och är trygga med det. Vi är förberedda för alla olika typer av händelser.
Tillbaka till Slite. Stig Johansson har precis varit inne och röstat. Och det blev faktiskt ett annat parti än vad han brukar välja. Vanligtvis röstar han på Centerpartiet, men i det här valet tog han klivet till Socialdemokraterna.
– Jag hörde på tv att de gått neråt i opinionsmätningarna, så då tänkte jag att jag kan hjälpa dem upp igen, säger han och skrattar.
Hans val kommer som en positiv överraskning för sambon Agneta Söderberg.
– Oj, har du det! Det har du ju aldrig gjort förut, säger hon.
Hon röstade på samma parti, eftersom ”världen är upp-och-ner”. Men det var nära att hon inte alls gick och röstade.
– Det var min son som påverkade mig att gå hit. Först tänkte jag att det inte var så viktigt, men sen tänkte jag på barnen och barnbarnsbarnen, säger Agneta Söderberg.
Inne i lokalen på Terra Nova-skolan står Karin Wiberg reda för att instruera väljarna hur de ska göra med valsedlar och kuvert. Vid ett bord sitter Johanna Havdelin, Agne Andersson och Stefan Hellström och tar emot rösterna. Karin Wiberg har en fundering som hon lyfter med trion.
– Har ni tänkt på att det inte står folk från partierna här utanför och delar ut valsedlar längre?
– Ja, förut var det rätt vanligt. Partierna får ju fortfarande göra det, men vid förra riksdagsvalet var det inte heller någon som gjorde det här, säger Stefan Hellström, som är vice ordförande för valdistriktet.
Han har arbetat vid valen sedan början av 90-talet och tillägger att valdagarna brukade vara lite mer högtidliga förr.
– Då var det mer att kostymen åkte på. Nu är det inte riktigt så längre, säger han.
Vallokalerna runt om på ön är öppna fram till klockan 21 på söndagskvällen. Därefter ska rösterna omgående räknas, vilket ligger till grund för det preliminära valresultat som presenteras under natten. Den slutliga rösträkningen görs av länsstyrelsen och påbörjas under måndagen.