"Jag vill ha en inklusiv kyrka"
- Min ambition är att vi skall ha landets högsta valdeltagande. Blir valdeltagandet på Gotland under 20 procent är det inte bra.Det säger biskop Lennart Koskinen om kyrkovalet den 18 september. Vid förra kyrkovalet var det gotländska valdeltagandet 12 procent medan rikssnittet låg på drygt 14.
Ökning av personvalet.
Utsträckt tid.
Flera alternativ att rösta på.
Biskopen har också tagit initiativet till de tre samlingarna framöver då allmänheten får chansen att träffa de personer som är valbara till valen på församlings-, stifts och riksnivå.
- Gotlänningarna måste kunna få reda på vad deras förtroendevalda står för, säger Lennart Koskinen. Man kan inte rösta på någon man inte vet något om.
"Viktigt val"
Det här är ett viktigt val enligt Lennart Koskinen. Ur demokratisk synpunkt bland annat eftersom svenska kyrkan är en lagstadgad rikskyrka.
Valet är också ett sätt att påminna om kyrkans existens.
- Visst träffar vi folk vid olika förrättningar, säger han. Men eftersom jag tycker att kyrkan skall ut bland folk så finns chansen att möta allmänheten just under samtal inför kyrkovalet.
Flera samlingar
Det blir samlingar inför kyrkovalet i Visby den 8 september, Slite den 14 och Hemse den 15.
- Då får folk komma och prata med många av dem som ställer upp på listorna, säger Lennart Koskinen, komma med förslag, kritik, och mera personligt undra vad de står för.
Även om inte de valbara alla gånger varit så positiva till att bli utfrågade så ställer de upp på det. För de representerar sina medlemmar - inte sig själva.
Samtidigt behöver de känna att de har mandat att företräda medlemmarna.
Vill se fler unga
Lennart Koskinen tar också upp fördelen med att kryssa för de personer man vill se valda.
- Jag uppmanar ofta till att kryssa yngre personer, vill behöver mera ungt folk i kyrkan, säger Lennart Koskinen.
Han tycker också att svenska kyrkan måste hitta en annan strategi, mera informell. Ett val som kan göras under utsträckt tid, till exempel en månad.
- Det måste också finnas fler alternativ att rösta, säger han. De flesta har internet i dag och det gör det enklare för många. Det finns även möjlighet till datorer på församlingshem och bibliotek.
Ingen exklusiv kyrka
För många är bromsen att inte rösta att gå till en valllokal just en bestämd dag.
- Frågar man gotlänningarna om de vill att kyrkan skall finnas svarar de inte nej utan ja, då är det också viktigt att få dem delta i valet.
Det finns röster som talar om "det onödiga valet".
- Om vi skall vara en rikstäckande kyrka är det inte så, säger biskopen. Det finns en fara att vi blir en exklusiv kyrka och då finns också risken att små extrema grupper får fotfäste och tar över. Vi bör ha en inklusiv kyrka. Då gäller det också att få kyrkoråd som kan stå emot sådana grupper.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!