Jägare i nätverk mot influensan
Nu intensifieras åter övervakningen av vilda fåglar i kampen mot fågelinfluensan. Landets jägare har en central roll i detta arbete.
Ännu har inga paralleller dragits till fjolåret då utbrott konstaterades i en lång rad länder och smittan spred sig till vilda fåglar. Men på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har man beslutat att intensifiera både omvärldsbevakningen och övervakningen av vilda fåglar för att snabbt kunna agera om något händer.
Kontaktmän i varje län
I dagarna har brev skickats ut brev till alla de jägare i våra kusttrakter, bland annat Gotland, som ingår i det nätverk som Svenska Jägareförbundet i samverkan med SVA bildade under fågelinfluensans härjningar i fjol.
- Nätverket bildades för att man bättre skulle kunna strukturera upp arbetet med fågelinfluensan bättre, förklarar Stefan Holm på Svenska Jägareförbundets kontor i Arlanda.
I varje län utsågs två till fyra kontaktmän bland de aktiva jägarna. Det är dessa som SVA vänder sig till. Varje kontaktman har sedan ett antal jägare knutna till sig. De enskilda jägarna behöver bara rapportera till kontaktmannen, som sedan för informationen från fältet vidare till myndigheterna.
Observationer
- Nätverket har fungerat väldigt bra, det har varit lätt att föra information, i båda riktningarna, säger Stefan Holm.
Det SVA nu vill få rapporter om är observationer av ökad eller onormal dödlighet bland änder, gäss och svanar längs våra stränder. Man vill också få reda på om någon observerat and- eller rovfåglar med onormalt beteende.
De cirka 100 kontaktmännen i nätverket kommer i slutet av februari att inbjudas till en kurs på SVA i Uppsala.
Då ska de få lära sig mer om fågelinfluensan och hur man på SVA lägger upp arbetet med att bekämpa den.
Se även sidan 31.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!