1830 bildades riksorganisationen Svenska jägareförbundet och sex år senare startades Gotlands Skarpskytte- och Jägaregille. Bara Skåne var tidigare med att bilda en lokal jaktorganisation.
- På den tiden var inte jakt var mans möjlighet, viltet var statens egendom och Jägaregillet startades av noblessen, som en del av försvaret av Gotland, berättar Erik Jonsson, kassör för Jägaregillet och koordinator för de två dagarnas firande på Lövsta.
Då fanns den ryska ockupationen av Gotland 1809 i färskt minne och det nybildade gillet organiserade bland annat skjutövningar i gravarna runt Visby ringmur.
- Men inte ens i dag är jakten det primära inom gillet, viltvård och jaktskytteträning är fortfarande det som prioriteras, menar Erik Jonsson.
Två av Jägaregillets klenoder kommer dessa två dagar att plockas ut från bankvalvet där de vanligtvis måste förvaras. Detta blir alltså en unik möjlig att se Karl X Gustavs jaktflaska och det dryckeshorn som skänktes av Oscar I till Jägaregillet.
Jaktflaskan var en gåva från Karl X Gustav till en gotländsk jaktvärd och Jägaregillets förste ordförande Hauhasen startade en insamling så att Jägaregillet kunde köpa in denna klenod.
Därtill kommer gillet att dessa dagar att visa en del äldre jaktvapen, bland annat ett armborst som gillet fick i gåva strax innan bildandet 1835, men också legendariske Stånga-rävjägaren Kahlströms långbössa. Kahlström sköt närmare 600 rävar med denna bössa på 1800-talet.
I utställningen ingår också bland annat uppstoppat vilt och en hel del jakttroféer.
Under avdelningen jaktmässa finns möjlighet att se det senaste inom jaktkläder, vapen, jaktradio och GPS för hundar. Fångstfällor och mobila jakttorn har egna avdelningar, liksom handladdning av jaktammunition. Eftersöksverksamheten kommer också att presenteras.
För den som söker upplevelser finns möjlighet att testa sina skyttekunskaper i en skjutsimulator, eller chansen att prova på att skjuta med armborst.
Här kan man också få kunskaper om fågeluppfödning och hur man själv bygger sina egna fågelholkar.