Jägargillet bygger upp organisation för eftersök på skadat vilt

Ett ökande antal trafikolyckor med påkört vilt visar att rådjursstammen har vuxit till sig på Gotland.
Nu förbereder jägarna en organisation för att spåra och avliva djur som har skadats i trafikolyckor. Samtidigt påminner man alla bilförare om den lagstadgade skyldigheten att anmäla när man har kört på vilt.

Gotland2002-03-30 04:00
Paragraf 40 i jaktförordningen säger att alla fordonsförare är skyldiga att anmäla en viltolycka. Det gäller olyckor där rådjur, hjort, vildsvin, örn, mufflonfår, björn, varg, järv, lo, älg eller utter är inblandade.
För gotlänningarna gäller det främst rådjur, men även olyckor med vildsvin och hjort har förekommit.
Platsen där olyckan har inträffat skall markeras, sedan kontaktar man polisen.
På fastlandet delar Bilbesiktningen ut pappersremsor som är avsedda att markera olycksplatsen med. På remsan står även vad bilföraren är ålagd att göra efter en olycka.
Sådana remsor vill Jägargillet att Bilbesiktningen ska dela ut även på Gotland.
<span class=MR>Bygger upp organisation</span>
Jaktförordningen och jaktkungörelsen säger även, att skadade djur måste eftersökas. Anmälan görs till polisen, men det är Jägargillet som står bakom den organisation som ska svara för eftersök.
Det finns flera problem som ännu måste lösas. Ett är att eftersök kräver tillstånd från markägare och jakträttsinnehavare.
­ Ägorna är små på Gotland, så vid ett eftersök måste man kanske kontakta sex-sju markägare, berättar Inge Högberg vid Jägargillet.
Jägargillet förbereder en skrivelse till markägare och jakträttsinnehavare. Gillet vill ha ett klartecken på förhand som ger möjlighet att så snabbt som möjligt påbörja eftersök utan att behöva ringa runt till markägare.
Gert Jakobsson och Inge Högberg vid Jägargillet håller på att bygga upp den organisation som ska svara för eftersök. Gotland har sex jaktvårdskretsar, och målet är att få två spårhundar med förare i varje krets.
Gillet tar hjälp av Taxklubben och Svenska spaniel och retriverklubben på Gotland. Spårhundar finns, men de behöver extra träning för att klara eftersök.
­ De måste lära sig söka utan blodspår, och klara korsande spår utan att släppa det de ska följa, berättar Inge Högberg.
Under april kommer ett informationsmöte att hållas, och därefter praktiska övningar för hundarna.
<span class=MR>Ökad rörelse</span>
Det är hög tid att organisationen kommer igång nu. I maj är rådjuren mer aktiva, honorna stöter bort fjolårskiden och bockarna söker revir.
­ Rörelserna är som störst under maj till augusti, och mest i gryning och skymning, säger Inge Högberg.
Jägargillet uppskattar att det finns 500­1000 rådjur på ön. Stammen är nu så stor att experter påtalat behovet av att antalet hålls nere med hjälp av jakt. Bockjakten startar den 16 augusti och pågår till sista oktober. Från september till och med januari är jakt med hund tillåten.
Organisationen för eftersök kommer även att sättas in vid jakt då vilt skadeskjutits. Även då är man skydig att spåra och avliva djuret.

På spåret. Inge Högberg har påbörjat arbetet med att bygga upp en organisation för eftersök av skadat vilt. Och Tracy kan bli en av de hundar som är med, för hon har redan tränat och deltagit i eftersök på fastlandet. Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om