Vill gå samman för att reglera rådjursstammen

Markägare och jägare över hela ön behöver samarbeta för att kontrollera den gotländska rådjursstammen. Det menar Hans Olsson, ordförande för Jägareförbundet på Gotland.

Rådjursjakten behöver inriktas mer på hondjur än på bockar, menar landshövding Anders Flanking och får stöd av Jägareförbundet på Gotlands ordförande Hans Olsson.

Rådjursjakten behöver inriktas mer på hondjur än på bockar, menar landshövding Anders Flanking och får stöd av Jägareförbundet på Gotlands ordförande Hans Olsson.

Foto: Arkivbild

Gotland2021-05-30 07:05

Gotländska skogsägare drabbas varje år hårt av skador från betande rådjur, något som GA rapporterade om i fredags. I Vänge fick Lars Thomsson varenda planta, 19 000 tallar till en kostnad av 59 000 kronor, aväten. Såväl han som Skogsstyrelsen vill nu se en kraftig avskjutning, för att minska stammen och därmed skadorna.

På Gotland sköts jakten av uppskattningsvis nära 1 000 jägare som jagar rådjur, på ideell basis och som fritidsintresse.

– Jägare och markägare behöver ha en dialog, så att jägarna vet när det ska planteras och var de ska planera att jaga någonstans, säger Hans Olsson.

Sedan rådjuren planterades in av några få personer med jaktintresse har stammen ökat lavinartat. Frågan har blivit infekterad.

– Det fanns en enighet om att det inte skulle ske. Men polariseringar kommer att leda till osämja och inte till någon lösning för skogsägarna, säger Hans Olsson.

Han menar att det som nu behövs är en samsyn och dialog, mellan myndigheter och markägare, som i många fall även är jägare.

– Det är ingen som ensam har rådighet över Gotlands 300 000 hektar. Självklart ska vi fortsätta jaga, men det viktiga är hur vi hanterar problemen. Det finns förebyggande åtgärder, och olika sätt att jaga, säger han och önskar en diskussion om hur stammen ska se ut.

Att regeringen från och med nästa år öppnar för bockjakt även under våren, menar han, minskar inte självklart den gotländska stammen.

– Gotland har redan i dag Sveriges högsta rådjursavskjutning per hektar. För skador på planteringar tror jag vårbockjakt har liten betydelse, säger Hans Olsson.

Om man vill att det ska bli färre rådjur, menar han att det är effektivare att skjuta getter och kid under ordinarie jakttid.

– För att på så sätt minska populationen till nästa år, säger han och efterfrågar att man går samman på sockennivå för att inventera hur många rådjur det verkligen finns.

Hans Olsson får stöd av landshövding Anders Flanking, ordförande i viltförvaltningsdelegationen.

– Vi tar problemet på allvar, vilket bland annat har varit att vara generösa med skyddsjakt på rådjur inte minst råbock på våren. Vi skulle gärna se ökad jakt på hondjur under ordinarie jakttid, säger han.

Anders Flanking säger att läget med den kraftiga rådjursstammen på ön är allvarligt. Ansvaret vilar ytterst på markägaren, menar han, men ökad samverkan behövs för en lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!