Jagas med blåslampa
Maktskifte hade de räknat med. Men bara på riksplanet, knappast på Gotland. Därför blev valresultatet en riktigt obehaglig överraskning. Och en stor besvikelse för socialdemokraterna.
Det är naturligtvis för tidigt att ha analysen klar kring varför det gick som det gjorde. Och den första reaktionen var förvåning. Den socialdemokratiska majoriteten som tycker att de lyckats så bra, att de genomfört allt det de lovade. Fått fart på bostadsbyggandet, jobben och lyckats få kommunens ekonomi i balans. Kanske kan det vara så att de inte riktigt lyckats förmedla detta till gotlänningarna funderar de.
- Det är ju svårt att slå sig för bröstet utan att upplevas som kaxig, menar Björn Jansson.
Samtidigt tycker både han och Jan Lundgren att förutsättningarna för att återta makten vid nästa val är goda.
- Det blir ingen stabil majoritet i kommunfullmäktige. Alliansen har 36 mandat och vi har 35. Så det kan bli skakigt. Och vi ska jaga de borgerliga med blåslampa över hela ön för att se hur de uppfyller sina vallöften om idrottshall, äventyrsbad och sänkt skatt bland andra.
Livligare verksamhet
Socialdemokraterna kommer naturligtvis att analysera varför de förlorade makten på Gotland. Rannsaka sig själva, fundera över vad som gick fel och ta fram strategier.
- Och redan innan vi visste hur det skulle gå i valet så talade vi om att det behövs större aktivitet i de socialdemokratiska föreningarna, en bredare och mer livaktig diskussion, säger Björn Jansson.
Samtidigt tror de att den politik Alliansen kommer att driva på Gotland de närmaste fyra åren kommer att bädda för ett nytt maktskifte nästa val.
- När gotlänningarna får känna av konsekvenserna av den borgerliga politiken så kommer de att knyta nävarna i byxfickorna och det kommer att gynna socialdemokraterna i nästa val, säger Jan Lundgren.
Hur många kommunalråd det kommer att vara efter årsskiftet är oklart, men socialdemokraterna räknar med att det blir ett oppositionsråd även i fortsättningen. Vem det blir ska socialdemokraternas representantskap ta ställning till i oktober.
Fyra år - en kort tid
Jan Lundgren kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige, men han är 63 år och tänker bli pensionär. Inte helt förmodligen för ett och annat uppdrag har han redan fått förfrågningar om.
Och för Björn Jansson, Sonia Landin, Åke Svensson och Brittis Benzler handlar det om att lämna kommunalrådsposterna och nämndordförandeskapen och återgå till sina tidigare jobb även om en av dem lär bli kvar som oppositionsråd.
Det är nu fjärde valet i rad där det blir ny majoritet i Gotlands kommun.
- Fyra år är en ganska kort tid att genomföra större förändringar, säger Jan Lundgren. Även om jag tycker att vi har hunnit fullfölja mycket under den här mandatperioden. Egentligen är det inte bra att byta majoritet så ofta, men jag hoppas ändå att det blir ett nytt byte vid nästa val.
Hoppas på Messing
Att Göran Persson lämnar uppdraget som partiordförande ser de som en möjlighet till nytändning och föryngring i partiet. Något som kan få positiv effekt vid nästa val.
- Jag hoppas att Ulrica Messing tar över efter Persson, säger Björn Jansson.
Jan Lundgren tillägger att hon även är en av hans favoritkandidater till ordförandeposten, även om han har fler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!