Jakt på fuskare i taxibranschen

Taxiåkare utan rent mjöl i påsen kan ligga illa till i sommar.
För andra året specialgranskar ekobrottsmyndigheten branschen i jakten på fuskare.

Gotland2004-07-14 04:00
Sju bilar som egentligen inte fick användas i yrkestrafik har upptäckts. Det handlar om oskattade fordon med körförbud.
I tre fall har chaufförerna varit anställda av fastlandsbaserade företag, men utan att ägaren varit registrerade som arbetsgivare hos skattemyndigheten.
<span class='mr'>Taxametern i fokus</span>
I år tittar man med särskilt intresse på taxametern i bilarna. Den som lyckas fiffla med den kan ta körningar utan att redovisa inkomsterna.
­Vi går igenom inställningarna väldigt noga eftersom vi upptäckte att många plomberingar var brutna i fjol, säger kriminalinspektör Göran Orbe, ekobrottsmyndigheten.
Om en taxi kör med en taxameter som inte fungerar får den omedelbart brukandeförbud.
<span class='mr'>Svårmanipulerad</span>
I år har ekobrottsmyndigheten upptäckt en ny metod för fusk med taxametern. Apparaten kan vara svår att manipulera, om strömmen bryts märks detta på den kontrollremsa som polisen läser av. En chaufför hade dock lyckats dra ur en säkring på ett sådant sätt att det inte noterades på remsan.
­Vi har konstaterat bilar som rullat hela året på Gotland men endast redovisat 100000 kronor i omsättning, berättar Orbe.
En mer rimlig omsättning borde vara omkring 600000 kronor, uppger han.
<span class='mr'>Bokföringen</span>
Ekobrottsmyndigheten har också noterat brister i redovisningen av inkomsterna. I normala fall ska dessa föras in i kassabok senast dagen efter körningen, men det finns exempel på fastlandsåkare som dröjt i upp till två månader med detta.
­Jag är ytterst tveksam till det. Det stämmer inte överens med god bokföringssed, tycker Göran Orbe.
Det förekommer också svartjobb i branschen. Förare som kör taxi samtidigt som de är sjukskrivna eller går på A-kassa. En del slarvar också med anteckningarna i sina vilotidsböcker.
­Jämför man med resultatet från förra året har vi hittat lite fler brott i år. Men det är kanske så att vi blivit lite tuffare, funderar Göran Orbe, ekobrottsmyndigheten.
Den omfattande granskningen är unik för Gotland, men det finns planer på att göra något liknande i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om