Jakten på smittkällan leder till vattenverk och täkter

Efter gårdagens besked om att bakterien Clostridium hittats i de nya vattenproverna arbetar regionen nu febrilt med att hitta smittkällan. "Letar efter en nål i en höstack", säger regionens VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson.

De boende i det drabbade området lär behöva koka sitt vatten en längre tid framöver.

De boende i det drabbade området lär behöva koka sitt vatten en längre tid framöver.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-11-12 12:31

I går kom det dystra beskedet att fyra av de elva nya proverna visade på att låga halter av bakterien Clostridium fortsatt fanns i det utsatta området, som består av Visby, Vibble, Västerhejde, Själsö, Brissund, Väskinde, Tofta, Västergarn och Eskelhem.

Ett av de fyra prov som visade på halter av bakterien var vid ett av vattenverken.

– Det indikerar att bakterien måste komma från något av vattenverken eller någon av våra vattentäkter, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, VA-chef på Region Gotland.

Hon kan inte helt utesluta att källan finns i ledningsnätet, men menar att det inte är troligt. Därmed kommer fokuset att läggas på vattenverken och vattentäkten.

– Vi måste hitta källan annars kommer problemet aldrig att försvinna, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

undefined
De boende i det drabbade området lär behöva koka sitt vatten en längre tid framöver.

För att kolla vattentäkten tas prover från borrhål. Hur många borrhål som finns i varje vattentäkt varierar.

– Våra ligger mellan ett till tjugo borrhål. Det vi kommer göra de närmaste dagarna är att ta prov i varje borrhål och det är jättemånga prov vi pratar om. I och med att halterna är så låga och att proven är så små, måste vi ta prover i flera dagar för att kunna utesluta att bakterien inte finns i just det borrhålet. Vi får helt enkelt leta efter en nål i en höstack eftersom halterna är så låga, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Utöver proverna kommer man se över att det inte finns några läckage i något av vattenverken.

Sedan i fredagskväll förses Visby lasarett med nödvatten. De närmaste dagarna, med start i dag, kommer andra samhällsviktiga verksamheter att förses med vatten.

– Vi kommer köra ut en tank med vatten till de samhällsviktiga verksamheter som behöver tillgång till vatten utan att behöva koka det. Det är ett arbete som redan är i gång och det sker via förvaltningscheferna, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Hon säger också att regionen kommer att behöva försöka hitta extra resurser som kan hjälpa till att köra vatten.

– Det är något vi inte kommer mäkta med själva, då vi måste arbeta med att hitta källan så vi kan få ett stopp på problemet.

Susanne Bjergegaard Pettersson är tydlig med att kokrekommendationen troligtvis kommer finnas kvar en lång tid framöver.

– Vi kommer vara försiktiga med att ta bort rekommendationen. Vi vill inte hamna i en situation där vi tar bort den för att sedan vara tvungna att införa den igen några dagar senare, säger hon och fortsätter:

– Det här kan bli långvarigt och det gäller att hitta ett sätt att få dagarna att fungera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!