På tisdagen presenterades färsk statistik från Jägareförbundet Gotland. I stort sett fälldes fler individer av samtliga arter, utom gräsand.
– Jag tror inte att populationen gräsänder minskat, utan att intresset för att jaga ute i havsbandet har minskat, säger Dan Persson, jaktkonsulent på Gotland, stationerad på Öster Malma i Nyköpings kommun.
Under 2019 rapporterades drygt 5 000 skjutna rådjur på Gotland, jämfört med drygt 3 600 året innan.
– Vi ser en ganska kraftig ökning 2019. Det här visar på en trend, men är inget som säger hur stor stammen egentligen är, säger Dan Persson.
Stammen kan variera påtagligt från år till år, beroende på väderlek, tillgång till föda och hur många kid som tas av predatorer som räv och örn.
– Jägarna kan också ha blivit bättre, det tar fyra till fem år att lära sig jaga en ny art vilket gör att statistiken ofta ökar kraftigt efter några år för att sen plana ut. Min gissning är att kurvan kommer att plana ut på Gotland, men vi får avvakta till nästa säsong innan vi kan dra några slutsatser.
Den mest frekvent fällda arten var liksom tidigare år kanin. Under 2019 sköts närmare 10 700 kaniner på Gotland, jämfört med drygt 6 000 året innan. År 2016 sköts dock ännu fler, cirka 11 000, vilket är toppnoteringen sedan 2006.
– Det är andra faktorer än jakt som styr populationens storlek, som exempelvis sjukdomar och tillgång till föda. Att antalet skjutna kaniner ökar beror att det finns ett stort intresse för kaninjakt bland jägarna, säger Dan Persson.
På topp tre till fem förra året återfinns kaja (drygt 2 400 stycken), Kråka (drygt 1 600) och räv (knappt 1 400). Rävjakt är en mycket gammal tradition som handlar mer om att freda sina djur än att jaga för köttet.
– När det gäller kajorna och kråkorna så gör jägarna en stor insats när de håller nere bestånden, de både förstör och äter upp ganska mycket för lantbrukare.
Även när det gäller rapphöns och fasan har jägarna gjort en stor insats, men där handlar det om att främja en ökad population.
– Jägarna har gjort ett oerhört viktigt arbete sedan 2017 med att se till att det anläggs viltåkrar och kantzoner som gynnar den biologiska mångfalden. De satsningarna ser vi verkligen effekten av nu och det kommer att ge effekt även för andra arter i naturen, säger Dan Persson.
Totalt rapporterades 623 rapphöns och 316 fasaner avskjutna förra året.