James Aguer Alic, nobelpris-tagare, besökte Södervärn
James Aguer Alic, från Sudan, mottog i måndags barnens nobelpris The worlds childrens prize for the rights of the child ur drottning Silvias hand. En ceremoni som övervakades av Jacob Jönsson och Kija Barudi från klass 6 på Alléskolan.Under onsdagen besökte pristagaren Gotland och Södervärnsskolan tillsammans med Abouk Deng Garang, en 12-årig flicka som han räddat från barnslaveri i norra Sudan. Jag blev fri i januari, berättade hon efter att ha blivit bortför tillsammans med sin mamma, pappa och syster för två år sedan.
I två år har jag hållits fången i en by i norra Sudan. Där dödades min mamma och pappa inför mina ögon. Efter det separerades jag från min syster och fick vakta getter. Jag fick ytterst lite mat och blev ofta slagen.
Hennes syster fördes bort någon annanstans och är fortfarande borta.
<span class=MR>Stort engagemang</span>
Hon berättade om sitt öde inför en fullsatt Södervärns-aula, där mellanstadiebarn från hela Gotland samlats.
De har under flera veckor arbetat med priset och de förhållanden som omger de barn som utsatts. Dessutom har de varit med och röstat.
Det märktes också att engagemanget var stort inte minst genom de tal som hölls av några från årskurserna 5 och 6 på Alléskolan, på engelska(!).
Innan dagens huvudperson, pristagaren James Aguer Alic, talade berättade även 10-årige Xola Dubula, från Sydafrika, om hur det är att drabbas av AIDS i familjen.
Han har startat en grupp för att värna om de barn som råkat för detta och som ofta diskrimineras för det.
<span class=MR>Räddat tusentals</span>
James Aguer Alic mottog alltså ett av de två ¿nobelprisen" The Global Friend"s Award.
Han har räddat tusentals bortrövade barn ur tvångsarbete i Sudan. James Aguer Alic och hans medarbetare har kartlagt hur 20 000 barn och kvinnor kidnappats från södra Sudan. James Aguer har fängslats 33 gånger till följd av sin 13 år långa kamp för de bortförda barnen och två av hans medarbetare har dödats då de skulle frita barn i tvångsarbete. Numera samarbetar James med Sudans regering för att finna och frita de bortförda barnen.
Tack för ert välkomnande, sade han till de gotländska barnen, särskilt ni som var med sent i tisdags när vi kom hit.
Han föklarade sedan hur han arbetade och varför han koncentrerade sig på att hjälpa de bortförda barnen. 2 500 har räddats hittills och arbetet fortsätter.
<span class=MR>Varför fick Maggy Barankitse pris?</span>
Barnjuryn utsåg Maggy Barankitse till mottagare av The Worlds Childrens Prize 2003.
Maggy Barankitse får priset för sin 10 år långa kamp för barnen i krigets Burundi. Maggy har direkt räddat livet på 25 barn och hjälpt över 10 000 barn till ett bättre liv. Hon bygger byar där föräldralösa barn kan växa upp i "familjer". De får mat, kläder, sjukvård, gå i skolan, ett hem och kärlek. Maggy hjälper barn från alla landets folk, grupper och religioner och lär dem att alla är lika mycket värda. Hon hjälper även fattiga barn i grannbyarna och visar att människor i Burundi kan hjälpas åt. Maggy tar risker när hon påtalar hur Burundis politiker, armé och rebeller kränker barns rättigheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!