Jämo granskar löner vid 52 företag på ön

Hur är det egentligen ställt med jämställdheten på olika företag?
Får kvinnor och män lika lön för lika arbete ­ och hur arbetar man för att förbättra läget?
I fjol skärptes kraven på företagarna och nu vill Jämställdhetsombudsmannen veta hur det efterlevts.
I dagarna får 52 gotländska företag en uppmaning att kartlägga lönerna och skapa en årlig handlingsplan. I höst ska Jämo granska resultatet.

Gotland2002-06-21 04:00

Den 1 januari i fjol skärptes företagarnas ansvar i jämställdhetsfrågan. Företagen måste ­förutom en jämställdhetsplan ­ också kartlägga löner och upprätta en handllingsplan för att se till att lönerna blir, är och håller sig jämställda. Nu ska Jämo granska hur de nya reglerna efterföljs.
Under juni får 10000 svenska företag inom vitt skilda branscher, med minst tio anställda, ett brev med en uppmaning att genomföra ovanstående, om så inte gjorts. På Gotland berörs 52 företag, från Fårösund i norr till Hoburgen i söder.
Ett av företagen är Romateatern AB, som har två fast anställda men i år kommer upp i runt 35 projektanställda. Personalansvarig är producenten Lisbeth Pettersson, som inte har hunnit få Jämos brev när GA pratar med henne.
Hon menar att jämställdheten är god på Romateatern; personalen är i regel ungefär hälften män och hälften kvinnor, beroende på uppsättning, och principen lika lön för lika arbete gäller.
För Romateatern, menar hon, är inte frågan om rättvisa löner rent jämställdhetsmässigt ett problem, utan att kunna betala rätt lön, eftersom lönsamheten är begränsad. Någon skriftlig jämställdhetsplan tror hon dock inte finns.
<span class=MR>Jämokrav</span>
­Kräver Jämo något ska vi naturligtvis fixa det och jag tror vi ligger hyfsat i fas redan.
En mall för jämställdhetsplan och lönekartläggning finns på Jämos hemsida och på Länsstyrelsen i Visby, där Mia Hallin är projektledare för jämställdhetsarbetet.
Är det svårt att upprätta de här handlingarna?
­Ska man göra det ordentligt är det en rätt grundlig process, men Jämo har en punkt för punkt-plan man kan följa. Så kan man alltid komma till oss och få handledning och goda råd.
Vad tycker du om Jämos granskningskampanj?
­ Jag tycker det är bra. Man har kört den frivilliga linjen i många år men det har inte fungerat. Nu har man från regeringshåll satt ner foten och ett första steg är att skärpa tillsynen. Det handlar inte bara om rättvisa. Det finns starka kopplingar mellan jämställdhet och lönsamhet och många positiva synergieffekter.
I höst ska Jämo göra stickprover bland de berörda företagen. De företag som väljs ut ska lämna in sina handlingar till Jämo senast den 16 september. Om det inte görs kan det resultera i böter och ett föreläggande om att fullgöra sina skyldigheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!