I slutet av augusti skickade länsstyrelsen ut en enkät till ett trettiotal större arbetsgivare på Gotland, både privata och offentliga. Syftet var att ta reda på hur jämställdhetsarbetet prioriteras på arbetsplatserna.
– Vi ville få en fingervisning om vad vi behöver jobba vidare med för att implementera länsstyrelsens Jämställdhetsstrategi för Gotland, säger Caisa Skoggren, jämställdhetsstrateg på myndigheten.
Ungefär 20 svar kom in och de visar att arbetsgivarna verkar lägga stor vikt vid jämställdhet.
– Vi blev positivt överraskade och vi tycker det ser bra ut. Nästan alla har styrdokument kring jämställdhet och det är en viktig fråga, säger Caisa Skoggren.
Någon oro för att arbetsgivarna ska ha "fuskat" i enkäten och gett sitt jämställdhetsarbete högre betyg än vad det borde få, känner Caisa Skoggren inte.
– Jag tror att det ligger nära sanningen och att jämställdhet är prioriterat hos många organisationer, i både privat och offentlig verksamhet på Gotland. Vi ser till exempel ett stort intresse för att gå våra utbildningar, säger Caisa Skoggren.
Enkätsvaren visade inget tydligt område med brister men en fråga som fick litet lägre resultat än de andra var den som handlade om jämställdhetsintegrering, det vill säga att alla beslut och allt man gör i en organisation ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.
– Vi behöver förstärka de delar i vår utbildning som handlar om hur man gör det på riktigt i vardagen, säger Caisa Skoggren.
En annan fråga som Caisa Skoggren undrar över är hur effekten av jämställdhetsarbetet märks utanför verksamheten, för kunder eller medborgare. Även om man ägnar sig åt jämställdhetsarbete internt i form policy- och styrdokument och utbildning av personal, så är målet att det ska ge resultat även externt. Som ett exempel på det nämner Caisa Skoggren att mer pengar går till forskningsprojekt som leds av kvinnor.
– Jag är nyfiken på hur man tar det vidare så att det blir förändring även i utfallet. Men för att ta reda på det hade vi varit tvungna att ha fler frågor i enkäten.
Resultatet av enkäten bland de gotländska arbetsgivarna kommer nu att användas i det fortsatta arbetet med länsstyrelsens Jämställdhetsstrategi.
– Vi är mitt i strategins genomförande. Vi kommer att fortsätta att utbilda och stödja myndigheter och företag att lyfta frågan, kanske "skruva" litet på det vi redan gör, säger Caisa Skoggren.