Detta blir sjunde året som landets länsstyrelser, Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten och stiftelsen 1 000 Möjligheter riktar uppmärksamhet på frågan med den nationella informationskampanjen.
– På samhällsnivå har vi länge förstått att mäns våld mot kvinnor är ett stort problem som vi måste få stopp på. Unga tjejer som utsätts för våld i sina relationer har vi varit betydligt sämre att få syn på och uppmärksamma, trots att de är den mest våldsutsatta gruppen, säger Caisa Skoggren.
Varför har vi inte sett dem, tror du?
– Vi tänker nog på dem som barn. Och i den mån de utsätts för våld är det från vårdnadshavare, tänker vi. Sedan kan det finnas en föreställning bland vuxna att detta är något naturligt, att ungdomars relationer alltid är stormiga och fulla av bråk, vilket leder till att det tolkas som något annat än vad det är.
I Brottsförebyggande rådets (BRÅ) nationella mätning uppger 23 procent av tjejerna i åldrarna 16-24 att de någon gång tvingats utstå våld. När BRÅ summerade åren 2016-2017 kom uppgifter om att ön stack ut negativt i jämförelse med resten av landet.
– Jag sa redan då att det är svårt att jämföra från till år. Vi har en ganska liten population, så rent procentuellt kan det hoppa rejält. Men – när jag lyfte denna fråga med polisen, socialtjänsten och andra som ser våldet i sin vardag, då kände de igen bilden: Att unga flickor på Gotland är ganska våldsutsatta. Det som är oroväckande är att jag inte får några andra signaler i dag, säger Caisa Skoggren.
Kampanjen pågår hela februari och mars och siktar denna gång in sig på personer som arbetar med ungdomar.
– Men vi har även tänkt att vi ska försöka nå ut till allmänheten, bland annat genom insatser på fritidsgårdarna och något i samband med internationella kvinnodagen.
Sju år har ni hållit på. Märker ni nån bättring?
– Jag tycker åtminstone att medvetenheten bland yrkesverksamma har ökat. Och kanske har kampanjen varit en liten del i det. Om ungdomarnas medvetenhet ökat? Svårt att säga. Vi inledde årets kampanj med en konferens där vi fick höra ungdomar som kunde resonera på ett bra sätt kring dessa frågor. Men det kan ju vara för att de engagerat sig för just det här. Det stora flertalet vet vi mindre om, säger Caisa Skoggren.