Jämtländsk inspiration

- Alla är intresserade av god mat. Det går alltid att sälja.Det säger Jan-Anders Jarebrand från Örtagård Öst i Jämtland, en av Sveriges mer välkända mathantverkare.I går var han på Stafva gårdsmejeri och inspirerade sina gotländska hantverkskolleger.

Foto:

Gotland2010-04-30 06:00
Jan-Anders Janebrand har specialiserat sig på förädling av bär och skogens örter. Han producerar nektar, tillverkar ostkonfektyr och har bland annat blivit känd för sina jämtländska russin.
Han startade sin verksamhet för tolv år sedan och nu försörjer företaget tre familjer.
- Visst går det att få ekomini på småskalig matproduktion. De första åtta åren dubblade jag min omsättning varje år. Så hur mycket du tjänar avgörs egentligen av hur mycket du har i plånboken vid starten. Hur mycket du har råd att satsa, säger han.

Utveckla verksamheten
Det var organisationen Eldrimner -  ett nationellt resurscentrum för mathantverk - som stod bakom gårdagens mathantverkardag i Barlingbo. Man ville informera och inspirera dem som redan är inne i branschen och dem som funderar på att starta verksamhet.
- Vi jobbar för att utveckla mathantverket. Vårt mål är att öka antalet hantverkare tio gånger på tio år, säger Eldrimners verksamhetsledare Bodil Cornell.

2 000 företag
Exakt hur många företag det finns som jobbar hantverksmässigt med matproduktion vet man inte, men Eldrimner hoppas ha
uppemot 2 000 anslutna när år 2010 är slut.
Gotland är ganska väl representerat på Eldrimners karta, men även här vill man se fler. Stafva gårdsmejeri är ett av hantverksföretagen och Inger von Corswant var en av inspiratörerna och rådgivarna i går.
De 20-tal personer som deltog fick även lära av ett småländskt bageriföretag och ett hemslakteri/charkuteri i Kolmården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!