Jan är själv-kritisk
Det är lite olyckligt att man ställer olika grupper mot varandra. Jag tycker det finns anledning för oss att vara självkritiska när det gäller hur det är att vara handikappad på arbetsmarknaden. Det borde göras mycket mer än vad regeringen har gjort den senaste tiden.
Att det finns många problem att lösa för att funktionshindrade ska få jobb på öppna marknaden framkom vid frukostmötet om arbetsmarknaden och de långtidssjuka. Mötet hade samlat ett 80-tal representanter för arbetmarknadens parter. Statssekreteraren Jan Grönlund fick många frågor att besvara efter sitt anförande om hur funktionshindrade ska kunna komma tillbaka i jobb, om lönebidrag, om dålig arbetsmiljö och tysta arbetsplatser där anställda inte vågar säga ifrån.
Flera frågor ställdes om lönebidragen och storleken på dessa. Bland annat undrade Olle Persson om regeringen är beredd att ge någon stimulans till arbetsgivarna, inte minst inom den offentliga sektorn, för att man ska anställa funktionshindrade med lönebidrag. Det finns nu en maximering. Sedan säger man stopp.
Precis detta funderar vi över nu. Det är en poäng att du nämnder offentliga sektorn. det är klart att jag tycker att kommun och landsting har ett stort ansvar. När det gäller nivån på lönebidraget så var det ett av skälen till att en utredning om bidragen har kommit till stånd. Men det kostar mycket pengar och det ska ju finansieras också, svarade Jan Grönlund.
vi försöker nu få en samlad översyn för insatser för handikappade på arbetsmarknaden. en utredning är tillsatt om Samhall och en om lönebidragen, sa Jan Grönlund.
Förra kommunalrådet Hans Klintbom (c) tycker att systemet är för stelbent. man talar om 0-100. antingen jobbar man 100 eller också får man inget jobb alls. "Det behövs rimliga instrument", tyckte Klintbom och fick medhåll av Jan Grönlund.
Men det är svårt att under några år få upp någon volym. Det beror på att bidragen är låga. Jag vet att man behöver olika stöd för att få in folk på arbetsmarknaden. men se upp så att inte snart sagt varenda person ska ha stöd, tyckte Jan Grönlund.
Mikael Nilsson på Metall tog upp problemet med så kallad outsourcing, när man flyttar verksamheter från ett företag. Det kan då bli strukturproblem när det som finns kvar av jobb är av den typen att om man fått en skada så klarar kärnverksamheten inte av att rehabilitera en anställd. Och Mikael Nilsson tog också upp den tysta arbetsplatsen och alla nya lösliga anställningsformer:
Det handlar om att våga ta en diskussion om arbetsmiljön på arbetsplatsen. Kanske De som jobbar i den sämsta miljön också har de sämsta anställningsformerna och därför inte vågar säga ifrån.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!