– Synen är oerhört stötande och tragisk. Det påminner mig om när amerikanarna evakuerades från Saigon 1975. Det här är ett tecken på kaos och misslyckande, säger Jan Eliasson, deltidsboende gotlänning som bland annat varit ordförande i FN:s generalförsamling, vice generalsekreterare för FN och är nu ordförande i Stockholms internationella fredsforskningsinstitut SIPRI.
”En historisk tragedi i Afghanistan. Triumf för extremism och fanatism”, twittrar han.
Händelseutvecklingen i Afghanistan har gått snabbt sedan USA lämnade landet och Jan Eliasson kallar det ett misslyckande för USA och världssamfundet som överskattat ledningen i Afghanistan.
– USA är den ledande militära aktören, de har haft det avgörande inflytanden för säkerheten. Jag vet att de var ganska trötta på att vara där efter snart 20 år men jag kan inte komma ifrån att reträtten gjorts för brådstörtat. Det hade varit bättre med en successiv tillbakadragning, säger han och menar att mycket händer i landet som vi inte vet.
– De som arbetat för regeringen och framför allt de som arbetat med armén och varit statstjänstemän, bestraffas, är hans uppfattning.
Afghanistans folk har levt med krig i snart 40 år. Senast talibanerna styrde landet under religiöst fanatism, var från 1996 och fram till 2001 då en provisorisk regering med internationellt stöd tog över makten. 2014 hölls allmänna val och en president valdes. På söndagen lämnade president Ashraf Ghani landet.
Förbud mot västerländska moralregler, religiöst förtryck, införande av islamisk lag, förtryck mot kvinnor, är några farhågor när talibanerna tagit över.
– Om det blir en lika hård regim som förra gången beror på vilket styre talibanerna väljer. Mycket har hänt i landet på 20 år där kvinnor fått en starkare ställning men hoppet är mycket litet om att en mindre radikal grupp kan få styra. Väljer de att vrida tillbaka historiens klocka är det mycket tragiskt, framför allt för människorna. Det ser dystert ut.
Talibanerna har nästan inget stöd ute i världen.
– De accepteras av Pakistan och Saudiarabien. Sedan vet vi inte hur Kina och Ryssland ställer sig till regimen.
Världens svar på talibanernas agerande är begränsat.
– FN:s säkerhetsråd har tyvärr varit passivt, men nu kommer de att ge humanitärt stöd. Afghanistan är lamslaget just nu.
Sveriges största enskilda bistånd går till Afghanistan, cirka en miljard om året.
– Att skicka bistånd till någon afghansk talibanregering vore att uppmuntra extremism och fanatism.
På måndagen meddelade regeringen att biståndet till Afghanistan läggs om.
– Det är bättre att försöka nå dem som behöver hjälpen direkt. Svenska Afghanistankommittén har lyckats med det tidigare.
Afghanistan klassas som ett av världens farligaste länder att vara i. Trots detta har Migrationsverket utvisat afghanska flyktingar härifrån.
– Jag är tveksam och kritisk till att man inte stoppat utvisningen redan tidigare. Jag har varit där och vet hur osäkert och farligt det är, säger Jan Eliasson som anser att Migrationsverket utgått från gamla säkerhetsbedömningar.
Sedan 2006 har utrikesdepartementet avrått från alla resor till Afghanistan. Ytterligare försämringar i säkerhetsläget har gjort att UD från den 5 augusti i år uppmanat alla svenskar i Afghanistan att lämna landet.