Januari - lugn månad för trädgårdsmästaren

I januari har trädgårdsmästaren sin viloperiod, så passa på att då studera trädgårdsböcker och trädgårdstidningar. Men framför allt titta igenom de nya frökatalogerna.

Foto: Hasse Holmberg

Gotland2008-01-19 04:00
Det kanske ska planeras en ny rabatt eller andra förändringar i din trädgård. Det är bara att frossa bland fröpåsarna. Men planera gärna inköpen. Det kan ju lätt bli så att man köper fler fröpåsar än vad man har rabatter.
Om det kliar i dina fingrar alldeles för tidigt så kan du faktiskt peta ner några långsamgroende fröer som tomater, pelargoner eller paprika.
Men de som inte kan vänta på skörd kan då så smörgåskrasse eller varför inte nyheterna för året, Primo Vitamino med olika sorters groddar. De finns i sju olika sorter, som är enkelt att odla från frö till skott.
De är smakrika och innehåller både vitaminer och mineraler. Man kan till och med köpa en särskild groddbox för att förenkla tillverkningen.

Penséer
Vårens första utomhusplantor har redan anlänt, och det är förstås penséerna.
Det går bra att plantera dem i en kruka på trappen. Våren kommer då lite närmare.
Det gör inget om det blir lite snö eller kallt, för de reser sig så fort solen tittar fram. Och några härliga tulpaner på bordet är inte heller så dumt.
Glöm inte bort småfåglarna. De har svårt att hitta någonting att äta i naturen skafferi så här års. Förse dem med lite mat som solrosfrö, jordnötter, russin eller talg. Det är ganska rogivande att bara sitta och titta på fåglarna.

Bra kvalitet
Det är också dags att se över om det behöver nyanskaffas något trädgårdsverktyg.
Sekatören bör vara av en typ som verkligen skär av grenen och inte bara försöker nypa av den. Undvik de patentredskap som i reklamen utmålas som universalredskap. Köp kvalitet så håller de längre.
Och framför allt att ha en bra sekatör som ligger bra i handen, det gör halva arbetet i trädgården. Ömma händer och skavsår är inget roligt.

Barnen
Det finns så mycket roligt till barnen som junior fröpåsar eller läckra handskar som passar bra till små barnhänder.
Små krattor, spadar och räfsor som är av lika hög kvalitet som till vuxnas, såklart.
Till barnen kan det vara roligt att ha morotens blastända på ett tefat med lite vatten på. Snart spirar de gröna bladen igen. Kanske familjens kanin kan få litet smakprov av morotsblastens grönska till helgen?
Att man kan bli så glad av att bara få köpa en påse såjord och några fröpåsar, det är helt ofattbart. Det är nog solen och våren som spelar oss ett spratt. Luta dig tillbaka och dröm dig bort till sommaren.

Bondepraktikan
Januari har 31 dagar. Den har varit årets första månad sedan 153 f. Kr. Och är uppkallad efter guden Janus, gud för alla tings början.
Det gamla svenska namnet på januari var Torsmånad, en förvrängning av Torre månad, som betyder barfrost. Som var son till snö den gamle och förr offrade man till Torre vid det gamla midvinterblotet 24-25 januari, för att de skulle bli mycket snö och gott skidföre.
Månaden kallades också för högålderns månad eller hårdemånad. Det betyder att den som föddes i denna månad skulle leva längre och att den kärlek som då befästes skulle hålla livet ut.
Januari var också hos de gamla grekerna äktenskapets månad och kallades i den attiska kalendern för "Gamelion" giftomånad.

Några talesätt
"Våt nyårsdag betyder våt midsommar".
"Skin solen Nyårsdag om morgon klar, så blir det stor sorg och klagan".

Man skulle ta ett äpple på fastande mage, det ansågs vara en bra början av året. Att få pengar till skänks på morgonen ansågs en god inkomst under året. Förtret på nyårsdagen blev ledsamheter i framtiden. Allt som hände på nyårsdagen trodde man förr skulle hända hela året.
Paulusmässan eller S:t Pauls dag är en mycket viktig dag.
Skin solen S:t Pauli dag klar så lång stund att man hann sadla en häst, då skulle sommaren också bli solig och varm.
Det betyder ett gott och fruktsamt år, men regnar eller snöar det så blir det ett medelmåttigt år." Men att lägga betsel i mun på hästen denna dag bådade icke något gott.
"Är januari varm blir skörden arm".
"Växer gräset bra i denna månad, så växer det så mycket sämre när det ska växa".


Tecken
Under vintermånaderna finns vissa tecken som man kan spå väder på som:
Är det rimfrost på träden på morgonen så modar det milt väder. Pickar fåglarna på vägen modar det också milt väder. Men ligger katten på "Jänne", är ett gotländskt ord, som menas att katten sover på hjärnan, då brukar det bli oväder. Ser man Domherrar invid husen blir det vinter.
Brinner det i soten i den öppna spisen, så blir det storm.
När det är fullmåne och det är "garde" kring månen, det är gård kring månen eller en ljusslöja runt månen, då blir det storm eller oväder inom tre dagar.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om