GT har tidigare skrivit om Vattenfalls framtidsplaner på ett 70-tal jättesnurror mitt på Gotland; ett område som omfattar 8 000 hektar mellan Lojsta i väster och Ardre i öster.
Detta projekt befinner sig alltjämt i ett mycket tidigt skede.
– Vi samtalar med markägarna, en process som får ta den tid den tar. Efter det blir det samråd och undersökningar. Vi kan inte säga så mycket mer just nu, kommenterar Vattenfalls projektledare Elin Davidsson.
Samråd kan det dock bli redan innan Vattenfall kommit så långt. Då på initiativ av kyrkan – som förvaltar en stor del av den aktuella marken.
– Om vi pratar 250-300 meter höga verk krävs en ordentlig process. Vi har för avsikt att teckna ett avtal, men då vill vi ha synpunkter från allmänheten först, berättar Arvid Mickelåker, egendomsförvaltare inom Visby stift.
Ärendet kan mycket väl komma att bli kyrkopolitik:
– Jag tar inte ett sånt här beslut själv, det kommer tas upp i vår egendomsnämnd.
Nämnden kan i sin tur välja att lyfta vindkraften till stiftsfullmäktige. Hur Gotland röstade i kyrkovalet kan alltså avgöra en stor del av vindparken till slut.
Svenska kyrkan har en egen klimatplan. Att medverka till mer grön energi är i linje med denna.
– Men det måste utredas om det här är ett bra sätt att bidra till det.
Vindparken i fråga skulle dessutom ge kyrkan stora arrendeersättningar.
– Pengarna kan gå till alltifrån konfirmationsläger till att lägga om tak, enligt vad kyrkan vill, säger Arvid Mickelåker.