Jättelyftet på Arla fick göras när det var tomt i luftrummet

På onsdagen gjordes ett jättelyft vid mejeribygget i Visby. Det var en 13 ton tung och 16 meter hög ståltrumma som skulle lyftas in i den nya torrmjölksanläggningen. Gotlands största mobilkran lyfte den tunga cylindern 40 meter upp från marken.
Till de gotlänningar som undrar kan GA meddela att det kommer att visas tid och temperatur på väggen till Arla Foods även i fortsättningen.

Gotland2003-01-16 04:00
Det handlar om Arla Foods 100-miljonerssatsning, den nya torrmjölksanläggningen i Visby. På onsdagen gjordes det tyngsta och högsta lyftet under bygget.
Det fanns inget annat sätt att montera den 16 meter höga indunstaren än att lyfta den med lyftkran över byggnadens vägg och sänka ned den på plats där den sedan monterades. Detta var möjligt eftersom byggnaden ännu saknar tak. Om en vecka ska taket vara på plats.
Nu börjar det stora bygget ta form och det mesta har kommit på plats. Projektledaren Anders Selin berättar att alla byggdetaljer har ritats upp i dator först, från alla stora detaljer till det minsta bulthål. Hittills har allt passat perfekt och man följer tidsplanen.
<span class=MR>Flyget underrättades</span>
I den 13 ton tunga indunstaren ska mjölken kokas tills den koncentrerats fyra gånger. Det är ett viktigt led i processen att tillverka torrmjölk.
Innan det höga lyftet underrättades trafikledartornet på Visby flygplats och man fick en lämplig tid att göra lyftet så att det inte skulle innebära fara för landande flygplan.
Klockan 10 på förmiddagen började mobilkranen lyfta indunstaren och förvånansvärt snabbt fanns den på plats inne i byggnaden. Indunstaren monterades av finska montörer eftersom den är tillverkad i Finland. Ritningarna till indunstaren är gjorda i Frankrike. Hela torrmjölksanläggningen är ett internationellt projekt där Danmark, Finland, Frankrike Tyskland och Sverige finns med i bilden. Förutom montörer från Danmark och Finland finns det även en rad lokala entreprenörer på plats.
I september beräknas bygget vara färdigt men innan dess ska den ha provkörts. Provdriften beräknas börja i juli.
På mejeriväggen har man tidigare kunnat se tid och temperatur. Dessa tavlor kommer att flyttas och placeras på den nya byggnaden.
<span class=MR>Tillverkningen</span>
Det mjölkpulver som ska tillverkas i Visby är ett så kallat helmjölkspulver med en fetthalt på 26 procent.
Prognosen är att år 2010 ha en årsproduktion av: 16000 ton pulver, 2000 ton smör, 11000 ton konsumtionsmjölk varav ekologisk konsumtionsmjölk i form av A-fil är 4000 ton.
Marknaden för torrmjölk är framför allt främre och bortre Asien samt Sydamerika. Det är länder som har problem med att förvara mjölk i värmen. Torrmjölken är lösningen på värmeproblemet och samtidigt enkel att transportera.
Torrmjölken ska även användas i konfektyrtillverkning, vid bagerier samt som extra näringstillskott för barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om