Jätteupproret kom att få ett smalare fokus

Metoo innebar inte att fler ringde kvinnojouren Trots – men rörelsen hade stor betydelse på andra sätt. Samtidigt blev det för stort personfokus, anser Li Grebäck.

Enligt Li Grebäck, verksamhetschef på kvinnojouren Trots, menar att Metoo har betytt mycket.

Enligt Li Grebäck, verksamhetschef på kvinnojouren Trots, menar att Metoo har betytt mycket.

Foto: David Skoog

Gotland2019-12-17 09:03

METOO 

Den amerikanska medborgarrättsaktivisten Tarana Burke myntade "Me too" som begrepp redan 2006. Men det var 2017 som upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp tog fart globalt, efter att Hollywoodskådespelerskan Alyssa Milano uppmanat till användandet av hashtaggen #metoo i sociala medier.

Li Grebäck, verksamhetschef på kvinnojouren Trots, minns morgonen då flodvågen nådde de svenska Facebook-flödena.

– Som vanligt kollade jag Facebook och såg nåt om metoo, nån text om att de som blivit utsatta går ut med det nu. Först när jag började läsa mer förstod jag vidden av det. Snart visade det sig att nästan varenda kvinna kunde relatera till det här, berättar hon.

Två år senare har Metoo, enligt Li Grebäck, haft stor betydelse. Men inte genom att telefonen på kvinnojouren har gått varm – vilket inte heller förvånar henne.

– Nej, det har fortsatt ringa ungefär som vanligt. Men om man väl ringer till oss är det mer akut, det är ofta tal om liv och död just då. Vilket vi också jobbar för att bryta, vi vill att fler hör av sig tidigare egentligen.

Gällande Metoo menar kvinnojourens chef att effekterna snarare syns på andra plan:

– För bara tio år sedan var det väldigt skämmigt att vara nykter alkoholist, eller nära anhörig till någon med alkoholproblem, men så är det inte längre. Dit vill vi komma när det gäller våld i nära relationer också. Plötsligt kom Metoo och sedan känns det som att vi kommit mycket närmare det målet.

Det började med berättelser, eller bara en hashtag, från väldigt många kvinnor. Men efter ett tag började allt fler män att prata också. Kanske inte lika offentligt alltid, men ändå.

– Vi hade ett heldagsseminarium där det faktiskt var fler män än kvinnor i publiken, det var häftigt. Och det som börjar hända vid köksborden är också fantastiskt, att männen börjar prata med sina barn om de här ämnena.

Samtidigt har det blivit mycket fokus på ett litet antal personer. Medierapporteringen kring Metoo handlar nu nästan uteslutande om vissa kändisar och deras rättsprocesser.

– Det är vidrigt att man har målat ut vissa individer innan det fanns några bevis. Det blir otroliga konsekvenser både för den som misstänks och för anhöriga, anser Li Grebäck – som även oroar sig för Metoo-rörelsens överlevnad på sikt:

– Frågan är om det här var en våg och om den då kommer att gå över, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!