Jävproblem med landshövding i Hushållningssällskapet

Gotland har under det senaste året varit den enda regionen där landshövdingen haft ett ”äkta” ordförandeskap i Hushållningssällskapet, en roll som kan diskuteras utifrån flera jävaspekter.

Foto:

Gotland2009-08-14 13:11

Sedan 1791 har landshövdingen på Gotland även suttit som ordförande i Hushållningssällskapets styrelse. Före 90-talet såg situationen likadan ut på de flesta ställen i Sverige. Men efterhand har traditionen ändrats.

Statens förlängda arm

Efter att landshövdingarna från början setts som statens förlängda arm – en arm för att även kontrollera Hushållningssällskapen – så har rollen i stället diskuterats utifrån ett annat perspektiv. Vad händer när en person är ordförande i en styrelse som lägger förslag till en annan styrelse – där samma person är ordförande?

Mats Pettersson, vd för Hushållningssällskapet på Gotland, är övertygad om att det finns svårigheter:

– Jag kan bara säga vad jag tycker, och jag har aldrig sett ett problem med det där. Samtidigt förstår jag jävdiskussionen . Alla jäv måste man vara uppmärksam på. Och vi har haft fler sådana tillfällen. Det har hänt att landshövdingen har fått lämna rummet när vi tagit vissa beslut.

Sista landshövdingen på posten

Marianne Samuelsson är den landshövding som varit kvar sist på ordförandeposten i något av landets Hushållningssällskap. I Norrbottens län sitter landshövdingen fortfarande kvar som ordförande. Men här har man skapat ett så kallat rådgivningsbolag och i den styrelsen är inte landshövdingen, Per-Ola Eriksson, delaktig. Flera liknande lösningar finns runt om i landet för att undvika jäv.

– Den operativa verksamheten, att exempelvis söka projektpengar, är det jag som gör. Men sen har vi byggnadsrådgivning och länsstyrelsen är ju ett remissorgan precis som vi, vilket gör att vi ofta behandlar samma ämnen, säger Mats Pettersson.

Problem i byggnadsärenden

I byggnadsärenden gällande exempelvis ladugårdar kan Hushållningssällskapet hjälpa till med rådgivning och ritningar som sedan skickas till länsstyrelsen för beslut.

– Jag har heller inte sett det som ett problem men så är jag väl färgad av historien. Förr i tiden, på 70- och 80- talet, var det en otrolig jävsituation då länsstyrelsen gjorde både ritningar och tog beslut i dessa ärenden.

Har Marianne Samuelsson någon gång själv reflekterat över sin kluvna roll?
– Jo, det vet jag. När vi har skrivit remisser där vi behandlat samma ärende som länsstyrelsen har hon varit noga med att inte delta. Det har bland annat handlat om huruvida länsstyrelsen på Gotland ska ta hand om skogsfrågor eller inte.

Sitter kvar till årsmötet

Som det ser ut nu sitter Marianne Samuelsson kvar på sin post till årsmötet i december då en ny ordförande ska väljas.


- Vi har en valberedning som sätter igång i september. Det ska bli spännande. Jag bedömer det som 50 / 50 om det blir en landhövding eller inte. Det är ett nytt läge nu. Det kommer säkert att blir en stor diskussion om detta, säger Mats Pettersson.

Jäv är en situation där en beslutsfattare kan tänkas vara partisk.

Både tjänstemän och förtroendevalda kan vara jäviga.

Den som anser sig jävig kan själv anmäla detta och bör inte delta i handläggningen av det specifika ärendet.

Om en jävig deltar i handläggningen kan beslutet upphävas om någon överklagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!