När Love var elva år visade han sin dagbok för mamma Jenny. Där hade han skrivit:
”Jag heter Love och är elva år. Jag är en kille men min familj tror att jag är en tjej. De fattar ingenting”.
I det ögonblicket förstod Jenny Johansson varför Love hade mått så dåligt de senaste åren.
– Jag blev förvånad men ändå inte. Jag började ana något redan när han var nio år. Love var inte som andra tjejer men när jag frågade blev han bara sur.
Familjen omfamnade omedelbart den nye sonen.
– Vi fick bara vänja oss. Det jobbigaste var att han bara hade kommit ut i familjen, inte i skolan eller till kompisarna.
Han berättade inte heller för sin pappa, som Jenny hade separerat från flera år tidigare. I två och ett halvt år levde han som pojke hemma hos mamma och som flicka hos sin pappa.
– Love mådde inte alls bra, även om han låtsades vara glad hos sin pappa. Han levde ett dubbelliv, säger Jenny.
Sommaren innan Love fyllde tolv år försökte han ta sitt liv. Han överdoserade sömntabletter med melatonin, som han hade sparat i flera månader. Som tur var visste han inte att tabletterna inte kunde ta hans liv.
Självmordsförsöket blev en vändpunkt. Love lades in på psykiatriska akutmottagningen och fick hjälp genom både samtal och medicinering.
Hur mådde du i allt det här?
– Skit, så klart. Jag har inte fått något stöd över huvud taget. Men som förälder med barn som mår dåligt struntar man i sig själv.
Grundskolan var otroligt tuff för Love.
– Han har kallats för "hon", lärarna har använt hans flicknamn. När Love bad om att få byta om med killarna innan gympan valde läraren att ha en omröstning, där klasskamraterna fick avgöra var Love fick byta om. Efter det gick han inte på gympan igen.
I dag är Love 17 år. De senaste två åren har han tragglat på med sin könsutredning. Just nu är hans diagnos "övrig könsidentitetsstörning". Diagnosen gör att han kan ta stopphormoner, som gör att han bland annat blivit av med mensen och kroppsfettet har fördelats om.
– Det ger även ett ökat välbefinnande för transpersoner, förklarar Jenny.
Nästa steg i processen är att få diagnosen transsexualism, som skulle göra att han skulle få påbörja sin könsbekräftande vård och därmed kunna ta det manliga hormonet testosteron. Han vill även operera bort brösten eftersom hans chest binder (som trycker in brösten) har gett honom smärtor i ryggen.
– Han har gått med den sedan han var 11 år. Han önskar inget hellre än att slippa den, säger Jenny.
Vid årsskiftet flyttade familjen Johansson från Västra Götaland till Gotland – något som Jenny längtat efter i hela sitt liv. Efter en allvarlig cancerdiagnos 2016 bestämde hon sig för att uppfylla sin dröm.
– Vi har blivit fantastiskt mottagna här i på Gotland, ingen dömer oss. Alla i socknen vet att Love är en transperson, så de säger "hej grabbar" till Love och hans bror.
Efter de tuffa åren i grundskolan gick Love ut högstadiet i Västra Götaland med betyg i endast fyra ämnen. I dag går han på en gotländsk gymnasieskola, efter att ha gått ut introduktionsprogrammet med A i alla ämnen.
– Det betyder så mycket att bli respekterad i skolan, säger Jenny.
Om du fick önska något av samhället, vad skulle du önskat då?
– Att könsfixeringen i samhället inte var så stor. Den blir bara värre och värre. Tänk om alla bara fick vara sig själva, utan att folk hade åsikter om det.