För att få en bättre samordning av ambulansflyget i Sverige bildades Kommunförbundet svenskt ambulansflyg, KSA. Det ägs och finansieras tillsammans av landets regioner. När ambulansflygen, som kompletterar helikoptrar och ambulans på vägar, är i drift ska de ha beredskap dygnet runt årets alla dagar.
– Projektet startade år 2016 som en reaktion på att det bara fanns en aktör på ambulansflygmarknaden som satte sina egna priser, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland och ledamot i KSA:s styrelse.
Gotland använder ambulansflyg redan i dag, och under 2020 landade prislappen på omkring 3,6 miljoner kronor för tjänsten. Enligt Mats-Ola Rödén finns ett stort behov av att säkra ambulansflyg framåt.
– Behovet är tydligt. Ibland kan inte helikoptern flyga på grund av väderlek, eller så kan den vara upptagen och då är det ambulansflyg som gäller. Vi flyger framför allt mot Stockholm men också mot exempelvis Lund, Linköping och Uppsala, säger han.
KSA har köpt in sex jetplan till en kostnad av 720 miljoner kronor. Två av dem ska vara stationerade i Stockholm, två i Göteborg och två i Umeå. Uppstarten har försenats men avsikten är att ha de första planen i luften i höst för att sedan stegvis gå upp i full drift under 2022.
– Förhoppningsvis kommer det ge bättre leveranssäkerhet eftersom tanken är att de alltid ska finnas tillgängliga. Flygplanen kan dessutom ta fler passagerare om det är flera patienter som behöver transporteras samtidigt, säger Mats-Ola Rödén.
Vid ett fullmäktigesammanträde tidigare i mars beslutade KSA om fördelning av uppstartskostnader under 2021. Fördelningen görs efter regionernas folkmängd och geografi. Gotlands kostnad för medlemskapet, som baseras på de fasta gemensamma kostnaderna, är 367 000 kronor per år. Gotlands del av de fördelade uppstartskostnaderna blir 344 000 kronor. Prislappen åren framöver är enligt Region Gotland för tidig att sia om.
Regionernas ambulansflyg har varit omdiskuterade, och även om alla regioner fortfarande är med i projektet har några varit kritiska mot exempelvis prissättningen. Region Gotland tillhör inte en av kritikerna, däremot är man tveksam till valet av flygplan.
– För vår del är just jetplan inte så viktigt, men förutom dem hade vi i nuläget inte gjort någonting annorlunda, säger Mats-Ola Rödén.