JK överklagar dom om skadestånd till familj på ön

Hovrätten beslutade den 12 januari i år att en familj, bosatt på Gotland, har rätt till skadestånd på 250 000 kronor sedan de tre döttrarna tvingats genomgå gynekologiska undersökningar utan ett formellt korrekt beslut.
Nu överklagas den domen av Justitiekanslern, JK, som anser att hovrätten dömt på felaktiga grunder och att Högsta domstolen bör pröva ärendet för att klarlägga det rättsliga läget och vad som gäller i svensk domstol gentemot Europakonventionen.

Gotland2006-02-07 06:00
I början av 1993 polisanmäldes de tre flickornas föräldrar, pappan för sexuellt ofredande och misshandel och mamman för misshandel. Socialnämnden i den kommun där familjen då bodde beslutade att göra en utredning och att omedelbart omhänderta barnen.

Hämtades av polis
Barnen hämtades av polis och fördes tillsammans med mamman till sjukhus. Efter ett polisbeslut läkarundersöktes de tre flickorna.
Knappt en månad senare beslutade åklagare att lägga ned den förundersökning som inletts.

Begärde skadestånd
Familjen vände sig då till tingsrätten och begärde skadestånd för den kränkning den utsatts för. I december 2001 slog tingsrätten fast att myndigheterna inte agerade så fel att staten är skyldig att betala skadestånd. Istället beslutade tingsrätten att familjen skulle betala 10 000 kronor av rättegångskostnaderna.
När familjen överklagade till Svea hovrätt blev utslaget ett helt annat. Hovrätten ändrade domen och beslutade att staten skulle betala föräldrarna och de tre barnen 50 000 kronor var i skadestånd och deras tidigare rättegångskostnader på sammanlagt runt 70 000 kronor. Hovrätten ansåg att de fel som begåtts var allvarliga genom bristen på respekt för bland annat Europakonventionens grundläggande mänskliga rättigheter. Att beslutet om en tvångsmässig läkarundersökning av barnen givit upphov till känslor av vanmakt, ängslan och oro hos alla i familjen.
Men Justitiekanslern, som representant för svenska staten, vill nu att Högsta domstolen, HD, ger prövningstillstånd och ändrar hovrättens dom, eller i varje fall sänker skadeståndsbeloppen.

Europakonventionen
Det som motiverar att HD prövar målet är enligt JK frågan om ideellt skadestånd kan utgå vid en ifrågasatt kränkning av Europakonventionens regler till skydd för privatlivets fred och de närmare förutsättningarna för att skadestånd ska kunna dömas ut av en svensk domstol i ett sådant fall, utan stöd i skadeståndslagen.

Olika mål
JK hänvisar till olika mål och menar att en prövning i HD skulle underlätta bedömningen i dessa mål och ärenden och indirekt leda rättstillämpningen i önskad riktning.
JK vill att Högsta domstolen i det fall den finner att skadestånd ska betalas ut tar ställning till om nivån på skadeståndet är det rätta och rimliga. Även frågan om föräldrarnas rättigheter kan anses kränkta genom att barnen läkarundersökts, anses intressant. Det är barnen som den eventuellt felaktiga myndighetsutövningen riktat sig mot, därför kan det ifrågasättas om föräldrarna ska ha rätt till skadestånd.

Skadeståndsfrågan
Och om skadestånd ska dömas ut, ska då alla i familjen ha samma belopp? Är alla lika kränkta? frågar sig JK i sitt överklagande och vill att HD tittar även på den frågan.
- Man kunde väl tänka sig att oron, ängslan och vanmakten var större hos modern än hos det minsta barnet som bara var ett halvår gammalt vid undersökningen, skriver JK.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om