Jobbade över 400 timmar – fick noll kronor i lön

En gotländsk enskild företagare anlitade en hantverkare utan att skriva kontrakt. Hantverkaren jobbade över 400 timmar och fick sedan gå på dagen, utan att få betalt. Nu har arbetsgivaren dömts i rätten.

Hantverkaren anlitades för ett uppdrag på Gotland och jobbade över 400 timmar, men arbetsgivaren struntade i att betala ut någon lön.

Hantverkaren anlitades för ett uppdrag på Gotland och jobbade över 400 timmar, men arbetsgivaren struntade i att betala ut någon lön.

Foto: Julia Djerf

Gotland2024-04-15 12:03

I fjol anlitades en ukrainsk hantverkare av en äldre gotlänning med enskild firma. Ukrainaren jobbade över 400 timmar på fyra månader – utan att få betalt. Nu har en tredskodom avgjort målet som fackförbundet Stockholms byggsyndikat drivit för hans räkning.

Enligt facket har arbetsgivaren erkänt att ukrainaren togs i tjänst, men att den tjänsten såldes vidare för att utföra arbete åt en annan beställare. Men det hela har skett utan anställningsavtal, och utan lön. Anledningen enligt den gotländske arbetsgivaren, är att beställaren inte varit nöjd med arbetet.

undefined
Stockholms byggsyndikat har drivit målet mot den gotländske arbetsgivaren.

– Att anställa någon och sedan inte betala en enda krona i lön bara för att man anser att den anställde inte gjort ett bra jobb – det är rätt långt ifrån hur man ska bete sig i Sverige, säger arbetarens tolk och ombud Linus Valtersson, Stockholms byggsyndikat som är en del av SAC Syndikalisterna.

Han säger att gotlänningen inte kunnat berätta vem den egentliga uppdragsgivaren är. Det är inte heller säkert att gotlänningen fått betalt från beställaren, säger Linus Valtersson.

– Vad utsikterna är för att hantverkaren ska få betalt vet jag inte. Det handlar om en vanlig gotlänning som nu blivit motpart i ett mål, och inte en juridisk person som oftast är fallet. De som kan utmätas i våra ärenden är sällan de som är bärande element i den organiserade brottslighet vi jobbar med. Men naturligtvis måste vi försöka driva in de medel som inte betalats till löntagaren.

Gotlänningen har även dömts i en lagakraftvunnen dom i Arbetsmiljödomstolen i samma ärende, men den har ännu inte gått till utmätning, enligt fackförbundet.

Fackförbundet menar att det muntliga avtalet, i brist på annan bevisning, är att likställas med en tillsvidareanställning på heltid. Till det kommer semesterersättning och en månads uppsägningslön.

– Käranden (hantverkaren) i det här fallet har ändå ett bättre utgångsläge än många andra, eftersom han har rätt att vistas i Sverige, till skillnad från många andra exploaterade som står helt utan lön.

Linus Valtersson säger att han inte vet om motparten själv ”kokat ihop affärsidén”, eller om det är beställaren som bett honom agera arbetsgivare. Men nu har rätten i vart fall dömt gotlänningen att betala lön plus semesterersättning till arbetaren om sammanlagt cirka 90 000 kronor. Han ska också stå för hantverkarens rättegångskostnader.

Stockholms byggsyndikat

Stockholms byggsyndikat är en branschspecifik fackförening som tillhör SAC, Syndikalisterna. Medlemmarna består främst av gästarbetare från forna Sovjetunionen, men även av svenska medborgare, andra migrantarbetare, papperslösa och EU-medborgare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!