Jobben finns i små företag

Det är i de små företagen som tillväxten sker.
Det är där de nya jobben står att finna.
Det framkom vid en träff som Trygghetsrådet bjudit in till i går.

Gotland2004-08-26 04:00
Frågeställningen för dagen var: "Var finns jobben på Gotland de kommande åren?"
Representanter för myndigheter och organisationer hade ombetts att titta i kristallkulan och sia om framtiden. Och den sammantagna bild som gavs kan beskrivas som svagt optimistisk.
-Det finns många positiva tecken, sa arbetsmarknadsdirektör Tina Ersson från länsstyrelsen.

<span class='mr'>300 lediga jobb</span>
Hon nämnde regeringens Gotlandspaket med Östersjöcentrum, Sidafilial och fler högskoleplatser. Hon nämnde även Svenska Spels expansion på IT-sidan och de många utvecklingsprojekt som pågår på landsbygden.
Men så många jobb hade hon inte att erbjuda.
-På arbetsförmedlingen har vi idag cirka 300 lediga jobb anmälda. Det är ungefär 200 färre än vid samma tid i fjol. Så trots att vi befinner oss i en högkonjunktur är företagen väldigt försiktiga med att anställa, sa hon.

<span class='mr'>Personliga möten</span>
Enligt prognoserna ska det dock lossna framåt årsskiftet och 2005 spås bli ett bra år för den som söker jobb, tillade hon.
Christer Winberg, ordförande i Företagarna på Gotland, rådde den som vill ha jobb att söka på litet andra sätt än via arbetsförmedlingen. Den vägen förmedlas bara ungefär en tredjedel av alla jobb.
Det personliga mötet ansåg han som en oöverträffad modell.
-Det gäller att knacka på rätt dörr vid rätt tillfälle, sa han.
<span class='mr'>Det sista storföretaget</span>
-Försök få in en fot i ett företag som ännu inte bestämt sig för att nyanställa. Fungerar det bra, trivs ni bra ihop kan det räcka för att den här företagaren ska ta steget och anställa en till, rådde han de arbetssökande som kommit till Trygghetsrådets möte i Missionskyrkan.
Han sa att det är i de små företagen som tillväxten skett de senaste tio åren. Och det är också där de framtida jobben kommer att finnas.
-Flextronics var det sista storföretag vi sett på Gotland. Något liknande kommer aldrig mer att etableras, sa han.
Utvecklingen på Gotland har varit likadan som i övriga landet vad gäller industrin. Jobben i de stora fabrikerna har försvunnit. Flyttats utomlands.
-Under 90-talet tappade Sverige cirka 200000 industrijobb. Och tappet har fortsatt, sa Christer Winberg.

<span class='mr'>Generationsskiften</span>
Men trots att så många jobb försvunnit ökar både produktion och vinst. Det är de mindre företagen som expanderat.
-Den totala industriproduktionen i landet ökade med 30 procent från 1994 till 2003. Och industrin redovisade ett överskott på 150 miljarder kronor, berättade Winberg.
På Gotland finns 1158 små företag. De sysselsätter tillsammans 6011 personer.
Enligt enkätundersökningar som Företagarna gjort räknar 64 procent av dem med att behöva nyanställa under de närmsta tre åren. Och ungefär hälften av företagen har anställda som kommer att gå i pension de närmsta 5-10 åren.
Christer Winberg nämnde även att många soloföretag står inför ett generationsskifte men alla har då inte någon som självklart kan ta över.
-Här finns en potentiell möjlighet till framtida jobb, sa han.

<span class='mr'>Branschdagar</span>
Men det krävs att den arbetssökande är aktiv och själv letar efter de här jobben.
Under september och oktober kommer gårdagens möte att följas upp med fyra branschdagar då företrädare för handel och service, offentlig sektor, tillverkning och upplevelseturism kommer att berätta om arbetskraftsbehovet i sin respektive bransch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!