Jobben fortsätter försvinna från ön

När regeringen la ner försvaret på Gotland utlovades 665 ersättningsjobb. Det blev knappt 400 - och antalet krymper.Svenska spels planerade uppsägningar är ett av många gotländska exempel på statliga jobb som försvinner.

Svenska spel. 21 tjänster kan försvinna.Arkivfoto: Joel Nilsson

Svenska spel. 21 tjänster kan försvinna.Arkivfoto: Joel Nilsson

Foto: Joel Nilsson

Gotland2012-09-14 04:00

Svenska spel informerade sin personal i onsdags om en nedskärning på totalt 21 tjänster. Det är ännu inte klart hur många av dessa tjänster som ska tas från Visbykontoret, men om neddragningen genomförs är det en av många som statliga myndigheter och bolag genomfört på Gotland de senaste åren. 33 jobb har redan försvunnit och ytterligare 102 är i farozonen.


Nedläggningar
Efter nedläggningen av regementet P 18 i Visby lovade regeringen att utlokalisera 665 statliga tjänster till Visby som plåster på såren. Bland annat flyttade Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar från Stockholm till Visby. Men i verkligheten blev det knappt 400 ersättningsjobb.

Efter utlokaliseringen har många statliga jobb försvunnit från ön. Arbetslivsinstitutet, som hade 10 anställda, las ner i juli 2007. Riksutställningar gjorde nedskärningar förra året och gick från 45 till 22 tjänster.

Högskolan på Gotland vill skära ner 16 tjänster. Där pågår förhandlingar med facket.


Kontor försvinner?
Också Transportstyrelsens regionkontor i Visby, med 65 fasta tjänster, är i farozonen. I juni i år flaggade myndigheten för att de ska dra ner på antalet kontor i landet och koncentrera sig på en handfull platser. Snart ska det komma besked om huruvida Visbykontoret är ett av dem som ska läggas ner.


"Måste lobba för jobben"
Landshövding Cecilia Schelin Seidegård är oroad över tendensen att arbetstillfällen försvinner från Gotland. I går träffade hon Svenska spels vd Lennart Käll och ordförande Anitra Steen och la fram sina synpunkter.

- Jag framförde att det är väldigt viktiga jobb för Gotland, det är en stor arbetsplats med kvalificerade jobb som vi så väl behöver på Gotland. Jag upplevde när jag pratade med dem att de förstår hur känsligt det här är och att de verkligen inte vill utarma Visby på arbetstillfällen.

Hur kan Gotland agera för att få fler och inte färre statliga jobb?

- Till att börja med fick vi ju inte riktigt alla ersättningsjobb som vi var lovade. Det är mycket allvarligt och jag har stött på regeringen om att det fanns en överenskommelse. Vi har ett stort behov av kvalificerade jobb på Gotland för att folk ska kunna flytta hit. Så vi måste vara med och lobba för jobben hela tiden, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!