Jobben säkras för 300 anställda vid Samhall
På morgnarna städar han och på eftermiddagarna kör han ut mat. Jobbet är omväxlande och han trivs, men han vill mer och har anmält sig för en praktikplats på en bilfirma. Jag trivs med jobbet på Samhall, men nu vill jag försöka att få ett arbete på den övriga arbetsmarknaden. Då är en praktikplats ett första steg, säger Patrik Olsson.Han är en av drygt 300 anställda med funktionshinder vid Samhall på Gotland och ett levande exempel på Samhalls nya inriktning mot tjänsteverksamhet med flexibilitet i arbetsuppgifterna.
I går fick Patrik Olsson och alla andra anställda beskedet att Samhall på Gotland organiserar om verksamheten. Möbelproduktionen på Terra Nova-enheten avvecklas och i stället etableras en ny basenhet i Visby för montering, förpackning och tjänsteverksamhet.
Ingen anställd med funktionshinder kommer att sägas upp på grund av förändringarna, försäkrar Hans Klintbom, ordförande i Samhalls styrgrupp för omorganisationen, Samhalls regionchef Wilhelm Nektman och Oscar Gardell, Samhalls distriktschef på Gotland.
Terra Nova-enheten, nu med 114 anställda, varav 6 direktanställda, bedriver sedan många år en möbelproduktion, nu byråer, för Ikea. När Terra Nova-enheten läggs ner kommer 40-50 anställda att erbjudas jobb i enklare monterings- och förpackningsarbete vid den nya basenheten i Visby där övriga anställda vid Terra Nova erbjuds arbete i olika tjänsteverksamheter.
I Klintehamn behålls och utvecklas industriverksamheten med en marknadssatsning för elektronikmonteringen. Samtidigt utvecklas tjänsteverksamheten på södra och norra Gotland med utgångspunkter i Klintehamn, Hemse, Slite och Fårösund.
<span class=MR>Elektronikområdet</span>
Vid enheten i Klintehamn, nu med 89 anställda, varav 8 direktanställda, har en produktion inom elektronikområdet för bland annat Plockmatic.
Övriga 119 anställda, varav 5 direktanställda, arbetar nu inom olika tjänsteverksamheter som städservice, bemanning och hemservice och 18 anställda arbetar vid Samhalls Contactcenter i Slite. Vid sidan av den regionala verksamheten på Gotland finns även Samhalls lönekontor placerat i Visby med 15 anställda. Så småningom ska basenheten, Contactcentret och lönekontoret finnas i samma lokal i Visby. Den gemensamma lokalen ska då bli utgångspunkt för tjänsteverksamheten i och i närheten av Visby.
<span class=MR>Säkrade jobb </span>
Jobben för samtliga drygt 300 anställda med funktionshinder säkras genom satsningen på lokal tjänsteverksamhet över hela ön och utvecklad industriverksamhet i Klintehamn, slår Hans Klintbom fast.
På sikt planeras en samlokalisering av den kommande basenheten, det nuvarande lönekontoret samt för Contactcentret, som för närvarande är lokaliserat i Slite med verksamhet som i dag uteslutande bygger på Samhall-interna tjänster, bland annat med ansvar för en del av Samhalls växeltjänster.
Beslutet om Samhalls förändrade verksamhet på Gotland fattades av Samhalls styrelse i förrgår. I går informerades de anställda på ön om den nya inriktningen. Facken har informerats om inriktningsbeslutet som nu ska förhandlas med de fackliga organisationerna.
Samhall har uppdrag att erbjuda varierande arbetsmiljöer för människor med olika funktionshinder och att få de anställda att utvecklas utifrån vars och ens individuella förutsättningar, noteras i det av staten helägda aktiebolagets informationsmaterial.
Med Samhalls nya inriktning på Gotland erbjuder vi större flexibilitet för de anställda. Vi ser också på alternativa arbeten utanför verkstadsarbete, uppdrag på entreprenad och uppdrag som komplement till befintlig verksamhet, förklarar Oscar Gardell.
Wilhelm Nektman ger exempel på utveckling av Samhalls tjänsteverksamhet med städservice, distribution av kyld mat som också lagas av Samhall och avbytare i lantbruk. Han noterar positiva effekter från fastlandet i form av anställning i ordinarie verksamhet eller med lönebidrag.
<span class=MR>Information</span>
På plats under tisdagen för att berätta om Samhall på Gotlands förändringar var Hans Klintbom, tidigare ordförande i gamla Samhall Gute, nu ordförande i den styrgrupp som sedan i höstas arbetat i projektet för Samhall på Gotlands förändrade verksamhet.
Uppdraget har varit att ta fram ett samlat förslag till verksamhet samt att komma till rätta med ekonomin. Ett problem har varit fabriken i Terra Nova som 2003 redovisade en förlust på 23 miljoner kronor.
Under sommaren kommer möbelproduktionen på Terra Nova att avvecklas. Den ersätts med en ny basenhet i Visby med plats för montering, förpackning och tjänsteverksamhet.
Vi vill utveckla Samhalls tjänsteverksamhet över hela Gotland, exempelvis inom städning och utkörning av mat samt tillagning, berättar Wilhelm Nektman, regionchef vid Samhall.
På Gotland har Samhall drygt 300 anställda med arbetshandikapp, vilket på årsbasis motsvarar en timvolym om 350 000. Det innebär att Gotland som län har 11,0 Samhall-anställda per 1 000 personer i arbetskraften. Riksgenomsnittet är 5,0 och Gotland ligger därmed i topp efter Jämtland i landet vad gäller anställda vid Samhall.
I Samhalls nya organisation ingår Gotlands län, tillsammans med Södermanlands-, Örebro- och Östergötlands län, som ett arbetsområde eller distrikt inom region Linköping.
Var Samhalls nya basenhet i Visby kommer att ligga ville Samhalls informanter inte berätta i går. Någon exakt tidplan gavs heller inte för avvecklingen av produktionen för Ikea i Terra Nova.
Däremot klargjordes målsättningen att förändringsarbetet ska genomföras successivt under 2004.
Samhall Gotland om-
organiserar verksamheten.
Oscar Gardell är distriktschef vid Samhall Gotland. I går informerade han de drygt 300 anställda med funktionshinder om den nya inriktningen med utveckling av tjänsteverksamheten på hela ön samt satsning på basenhet med montering och förpackning i Visby.
Patrik Olsson arbetar inom Samhall Gotlands tjänsteverksamhet. På morgnarna städar han och på eftermiddagarna kör han ut mat. Han trivs med de omväxlande arbetsuppgifterna och ser bara fördelar med att Samhall utvecklar tjänsteverksamheten på ön.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!