Jobbiga överraskningar kan vänta "Det nya Visby"

Visborg har varit ett militärområde sedan 1850-talet. Förorenad mark och oklarheter kring vad som döljer sig under jorden kan bli jobbiga överraskningar.

Ett problem som stadsarkitekt Christian Hegardt måste lösa är att ta reda på vad som gömmer sig under jorden på Visborgsområdet.

Ett problem som stadsarkitekt Christian Hegardt måste lösa är att ta reda på vad som gömmer sig under jorden på Visborgsområdet.

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-05-22 08:09

Nya Visby 2

Om allt går enligt planerna så byggs de första bostäderna i den nya Visborgsstaden nästa år. Försvarsmakten har använt området under drygt 150 år och det har satt sina spår.

– Det finns inte ordentliga ritningar av vad som ligger i marken, säger Christian Hegardt, stadsarkitekt.

På fastlandet och på Gotland har många områden som tidigare ägts av Försvarsmakten gjorts om för att passa civil verksamhet. I vissa fall har det krävts rena detektivinsatser för att reda ut var elledningar, rör och annat går i samband med nybyggen. I Stockholms skärgård har många tidigare militärområden gjorts om. Där visade sig arbetet med att kartlägga hur elen dragits på militära områden kräva att elbolagen letade upp pensionerade militärer som mindes var kablarna gick. 

Vatten- och avloppsfrågorna ska också lösas på ett nytt sätt på Visborgsområdet. Tillgången på grundvatten är ett evigt problem på Gotland och reningsverket i Visby har en gräns för hur stora volymer det klarar. Att bygga ett nytt verk skulle kosta hundratals miljoner kronor. Därför vill regionen införa ett helt nytt avloppssystem, med separata ledningar. Ett för bad-, disk- och tvättvatten, och ett för vattnet från toaletten.

– Det ska gå dubbla rör ut. Ett för gråvatten och ett för svartvatten. Vår plan är att kunna rena gråvatten och använda det som tekniskt vatten, men man kan gå så långt som att rena det till dricksvatten, säger Harald Gröttvik, projektledare.

Tekniskt vatten kan användas till att släcka bränder och vattna gräsmattor, men är inte godkänt som dricksvatten. Vattenfrågan har också en annan sida. Det gamla regementsområdet är flackt och det kräver åtgärder. 

– Det finns nya krav om översvämningsdammar och de kommer att behövas när klimatet förändras. När det regnar så kan man se hur dagvattnet forsar fram nere i hamnen, säger Harald Gröttvik.

På området som ska exploateras framöver finns också rödlistade arter, samt vissa mindre markföroreningar. Den skjutbana som Försvarsmakten använder i dag kommer att läggas ner när nya byggts på Tofta. 

Det ligger mer än en död hund begraven på Visborgsområdet efter de många åren med militär verksamhet på det gamla P18-området. Minst elva hundar som tillhört officerare ligger begravda på Visborgsområdet. 

Hundarna begravdes vid området kring den gamla mässen, det som i dag är restaurang Visborg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!